Interresorna grupa

Sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma

  • Извор: АТВ
  • 05.04.2022. 19:15

Zbog nedostataka kvoruma, Interresorna grupa danas nije zasjedala. Članovi Grupe iz HDZ BiH, SNSD i PDP-a nisu se pojavili na sjednici. U SNSD-u kažu da je sjednica zakazana samovoljno od Alme Čolo iz SDA koja je bez bilo kakvih konsultacija sa zamjenicima i usaglašavanja objavila datum zasjedanja, odbacujući sve srpske prijedloge za izmjenu Izbornog zakona.

 “Pravljenje kriterija za izbor CIK-a, zatim glasanje poštom gdje je najveći broj manipulacija, pa do toga da se radi o ozbiljnoj diskriminaciji srpskog naroda kada je riječ u Federaciji”, rekao je Sredoje Nović, zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe PS BiH (SNSD).

Čolo ne poriče da je samoincijativno zakazala sjednicu, ali joj kaže više smeta to što su neki danas na mostarskom sajmu, a ne u Sarajevu. Upravo tu činjenicu predsjedavajuća nije uzela u obzir i da bi baš zbog toga, datum održavanja trebala da usaglasi sa zamjenicima iz druga dva naroda, poručuju Hrvati iz Mostara. Sa druge strane, Čolo bi da pravosuđe procesuirane one koji ne dolaze na neusaglašena zasjedanja. 

“Mi imamo sistem koji ne funkcioniše, Tužilaštvo koje ne procesuira ljude koji ne vrše svoju službenu dužnost”, izjavila je Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe PS BiH (SDA).

SDP-ov Saša Magazinović, koji je stigao na sjednicu, po prvi put se danas suprodstavio prijedlogu SAD-a, OEBS-a i Evropske komisije. Damir Arnaut iz Naše stranke poslao i prijeteću poruku Hrvatima, pozivajući i lidera SDA da povuče potpisa i sa mostarskog sporazuma. 

„Jedna poruka kojima se treba poslati danas, nećete nikad dobiti nešto što se zove legitimno predstavljanje”, rekao je Damir Arnaut, član Interresorne radne grupe PS BiH (Naša stranka).

„Kaže tri ambasadora su predložila dokument i kaže mi moramo da ga raspravljamo, dakle ambasadori bilo koje države nisu ovlašćeni predlagači u Parlamentu BiH”, rekao je Magazinović

Da se u BiH sve svodi na naredbe i prijetnje, jasno je i strancima. Zato su odlučili da poslije devet mjeseci aktivnih pregovora oko izmjene Izbornog zakona, posljednju šansu za dogovor daju u Briselu, na šta je i taj prijedlog naišao na ujedinjen  žestok otpor bošnjačkih stranaka. Stranci traže da se izbori u BiH održe, a najkasnije do maja izmjena Izbornog zakona mora proći parlamentarnu proceduru, što je za sada malo vjerovatno da će do dogovora Hrvata i Bošnjaka uopšte i doći.


Тагови: