Zahvaljujući glasovima SNSD-a i Srpskog kluba

Sjednica PD PS BiH: Saglasnost za projekte sa Srbijom

  • Извор: АТВ
  • 03.02.2022. 19:00

Zahvaljujući glasovima SNSD-a i Srpskog kluba, Predstavnički dom dao je saglasnost za ratifikaciju sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o graničnim prelazima. Ratifikacija se odnosi na jedinstveni granični prelaz "Bratoljub", te saglasnost o graničnim prelazima sa Srbijom. Data je saglasnost i za projekte energetske efikasnosti u Republici Srpskoj, kao i saglasnost na ratifikaciju sporazuma na određene usluge koje se tiču izgradnje auto-puta na Koridoru "Pet ce" - dionica u Hercegovini. SNSD-ovi poslanici pojavili su se u sali samo na glasanju, što su ih još ranije obavezali zaključci Narodne skupštine.

"Mi nemamo stavove nadležnih institucija u ovom trenutku po ovim nekim tačkama koji su na dnevnom redu, osim za ova četiri sporazuma", kazala je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Iako zaključci parlamenta Srpske obavezuju sve izabrane predstavnike iz Srpske da učestvuju u glasanju kada je od značajne važnosti za Republiku Srpsku, opozicija se danas oglušila o te zaključke. Nije ih zanimalo ni to što se radi o sporazumima sa Srbijom koji nisu mogli ostati na čekanju, na šta je još ranije upozoravao i sprski predsjednik Aleksandar Vučić. Ipak, lider SDS-a ne isključuje mogućnost da se na sljedećoj sjednici pojave u sali.

"To pitanje ostaje u potpunosti otvorenim, ja ga ne zatvaram ni na koji način, za danas smo rekli da je ovo trenutak da se se danas tu nećemo pojaviti", kaže Mirko Šarović.

Ne zna se da li će opozicija ući i podržati prijedlog Zakon o zloupotrebi pojma genocid, na čijoj izradi radi SNSD. Ovaj Zakon trebao bi da bude prihvatljiv za sve narode u BiH. Što je najvažnije donijele bi ga institucije, a ne stranaci. 

"Jedna od bolnijih manipulacija i jedna od zlokobnjih manipulacija je manipulacija tim pojmom genocid i mislim da je krajnje vrijeme i u tom smislu smo mi prihvatili tu inicjativu i zajedno naravno radimo na njoj sa predstavnicima naših institucija u republici Srpskoj da se jedna manipulacija jednom po jednom u ovoj državi stavi ad akta", dodaje Novaković Bursać.

"Ako je zahtjev u tom smislu može biti prihvatljiv, a ako je u smislu poništava bilo šta što provođenje pravde u BiH, izgradnji pravednog i slobodnog društva, onda je neprihvatljiv", rekao je Šemsudin Mehmedovićš, poslanik SDA u PD PS BiH.

Ostale tačke dnevnog reda nisu imale entitesku većinu. Među njima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS BiH. Sve tačke biće vraćene na usaglašavanje, jer je izostala podrška srpskih parlamentaraca. 

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.