Sarajevo

Sjednica Savjeta ministara, na dnevnom redu budžet

  • Извор: РТРС
  • 10.03.2023. 11:06

U Sarajevu je u toku sjednica Savjeta ministara na čijem je dnevnom redu Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period od 2023. do 2025. godine i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija izjavio je ranije Srni da su stvoreni uslovi za usvajanje budžeta nakon što je Fiskalni savjet BiH 6. marta usvojio Globalni fiskalni okvir za period 2023-2025. godine od 1.315.400.000 KM, od čega je 1.020.500.000 KM od indirektnih poreza, odnosno zahvatanja sa Јedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanja (UIO) BiH.

Prema predloženom dnevnom redu, ministri bi trebalo da razmatraju i Prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenima u institucijama BiH, kao i Prijedlog odluke o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za ovu godinu, najavljeno je iz Savjeta ministara.

Pred ministrima će se naći i prijedlog programa rada Savjeta ministara za ovu godinu, prijedlog programa rada Ministarstva bezbjednosti i prijedlog programa rada Direkcije za evropske integracije za 2023. godinu.

Na sjednici će, između ostalog, biti razmatran prijedlog plana deminiranja u BiH za 2021. godinu, te izvještaj o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u humanitarnu akciju nakon zemljotresa u Turskoj.

Pred ministraima će se naći i prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra.