Predsjednik SDA

Skoro 30 godina SDA vladavine, a Izetbegoviću opet krivi mladi i EU zbog odlaska iz BiH

  • Извор: Агенције
  • 20.09.2022. 11:42

Predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u predizbornoj kampanji kazao da je najveći problem BiH odlazak mladih ljudi iz zemlje.

"On je sukus, zbir svih problema koje ova zemlja ima. U ovom trenutku Evropi treba milion mladih, obrazovanih ljudi. Nude veće plaće i lakše je otići u te zemlje. To privlači kao magnet. Ovdje su prisutne politike koje brinu ljude, neizvjesnost je, životni standard nije dovoljno visok. Nekada se i lošije živjelo, ali nije bilo ovako lako otići kao što je to danas slučaj. Nije to lako riješiti, ali možemo taj proces usporavati", izjavio je Izetbegović

Zaboravni kandidat za Predsjedništvo BiH

Naglasio je Izetbegović potrebu stvaranja uređenijeg sistema u BiH, što bi omogućilo usporavanje i zaustavljanje odlaska mladih. Kombinacija tradicionalnog i savremenog je, dodao je Izetbegović, ono što je potrebno bh. društvu.

Zaboravio je lider SDA spomenuti da politike koje brinu ljude i neizvjesnost od 1995. godine, između ostalog, proizvodi njegova stranka koja je od tad pa sve do danas na vlasti praktično na svakom nivou vlasti, od onog opštinskog pa sve do državnog.

Istaknuo je Izetbegović i životni standard koji nije dovoljno visok, ali ponovo je zaboravio spomenuti da su SDA-ovi ministri bili zaduženi za njegovo podizanje u proteklih skoro 30 godina.

Ali nije Izetbegović zaboravio okriviti mlade koji odlaze.  

"Nekada se i lošije živjelo, ali nije bilo ovako lako otići kao što je to danas slučaj", istakao je.

Iz njegove poruke vidi se da dio krivice, pored mladih, prebacuje i na države članice Evropske unije koje su liberalizirale svoje useljeničke politike, pa tako osiguravaju priliv mladih obrazovanih kadrova, piše UNA.


Тагови:
  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм