Предсједник Српске

"Скупштина да тражи повлачење Лагумџије из УН"

  • Извор: СРНА
  • 18.04.2024. 13:26

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска неће примјењивати резолуцију о Сребреници, уколико буде усвојена у УН, као и да вјерује да ће данас Народна скупштина Српске одлучити да Златко Лагумџија не може да буде амбасадор БиХ у УН и да се тражи да он буде повучен.

Додик је рекао да је Лагумџија прекршио законе БиХ у покушају да сатанизује Србе и да им нанесе историјску кривицу и љагу.

Говорећи о великом митингу "Српска те зове", Додик је истакао да јединство српског народа поручује да је доста са притисцима на Републику Српску, али да је објективно да ће се такви притисци наставити.

Додик је рекао да су босански муслимани злоупотријебили механизам међународног представљања БиХ тако што су индивидуално и без одлука надлежних органа дали иницијативу за доношење одређеног акта у УН.


Додик: Није било геноцида у Сребреници, дефиниција није испуњена ни у дијеловима

Додик: Није било геноцида у Сребреници, дефиниција није испуњена ни у дијеловима

Он је нагласио да то није безазлено и да су све њихове приче увијек исте, те да то увијек иде ка крајњем циљу - сатанизацији српског народа.

"Да су жељели да то буде објективно и да служи неком помирењу, сигурно то не би урадили. Покушало би се да се нађе нека неутрална међународна комисија која ће нешто да уради. Они то никада нису хтјели. Они никада нису хтјели да направе извјештај о страдању Срба у Сарајеву које је тражила међународна заједница, па одустала", рекао је Додик за РТРС.

Он је поновио да је срушен механизам међународног представљања БиХ јер босански муслимани сматрају да је најважније да само себе представе и прикажу своју истину.

"Зато налазе увијек своје традиционалне пријатеље. Не треба много Нијемцима да спонзоришу да је неко други крив јер тиме бјеже од своје одговорности", нагласио је Додик.


Више од 40 земаља у УН неће гласати за резолуцију

Више од 40 земаља у УН неће гласати за резолуцију

Он је рекао да нико не спори да се у Сребреници десио злочин, али се десио и злочин према Србима.

Додик је рекао да у Генералној скупштини УН покушавају да 2. маја усвоје резолуцију о Сребреници, док за те који то покушавају не постоји ниједан догађај у којем су страдали Срби, као што је страдање у Добровољачкој улици у Сарајеву, што се обиљежава 3. маја.

Он је рекао да се покушава наметнути број од осам хиљада страдалих у Сребреници у седам дана, што је, како је додао, потпуна лаж.

"На гробљу у Поточарима сахрањени су и они који су страдали 1991, 1992, 1993, 1994. а сви приказани да су убијени у периоду од седам дана. Онда значи да су ови дошли с намјером у тих седам дана да побију све, што није тачно јер су одвојени жене и дјеца и послати", рекао је Додик.


Коњиција инсистирао на геноциду прије него што се било шта десило: Све планирано!

Коњиција инсистирао на геноциду прије него што се било шта десило: Све планирано!

Он је рекао да се све што је могуће ради на заустављању усвајања резолуције о Сребреници у УН.

"Поготово Србија, која је чланица УН и она кроз те механизме може то да уради", рекао је Додик.

Пратите нас и путем Вибера