Parlamentarna skupština BiH

Slaba saradnja nadležnih agencija u vezi sa migrantima

  • 06.06.2018. 16:43

Nadležne agencije u BiH i druga tijela čine sve što je u njihovoj moći da problem priliva migranata bude sveden na što manju mjeru, ali ne postoji dovoljan stepen i efikasnost njihove saradnje, istaknuto je u razgovoru zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Bariše Čolaka i predsjedajućeg Ustavnopravne komisije Doma naroda Halida Genjca sa delegacijom Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Čolak i Genjac su naveli da je BiH preduzela koliko može kada je riječ o bezbjednosnom i humanitarnom tretmanu migranata, ali da ima problem sa slabom kontrolom graničnih prelaza preko kojih migranti ulaze u BiH, kao i sa manjkom broja graničnih policijaca koji će nadzirati, prvenstveno ilegalne prelaske. 

Oni su napomenuli da BiH u velikoj mjeri ima dobre zakonske i druge propise, ali se oni u praksi slabo sprovode, što pokazuje i činjenica da se ne može sa sigurnošću tvrditi do koje mjere će u BiH biti riješeno i do kada će trajati pitanje dolaska migranata. 

Govoreći o problemu odlaska državljana BiH na strana ratišta, Čolak i Genjac su 
upoznali delegaciju OEBS-a o tome da je BiH 2014. godine dopunama Krivičnog zakona BiH propisala kazne za ova djela i uvela sankcije i za one koji na bilo koji način budu pomagali ili propagirali učešće u borbama na stranim ratištima, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Oni su istakli da je BiH prošle godine izmjenama Krivičnog zakona onemogućila da zatvorska kazna za učešće na stranim ratištima bude zamijenjena novčanom, što pokazuje da BiH uvođenjem represivnijih mjera čini maksimalne napore u borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma, te protovzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim snagama. 

Članovi Parlamentarne skupštine BiH su izrazili nadu da će BiH u narednom periodu uložiti dodatne napore na deradikalizaciji društva što, prema njihovim riječima, treba činiti i posredstvom civilnog društva i doradom postojećih strategija. 

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a izrazili su zadovljstvo preduzetim aktivnostima BiH u rješavanju izazova sa kojima se ona suočava u vezi sa terorizmom, nasilnim ekstremizmom, radikalizacijom i prilivom migranata. 

Delegacija OEBS-a ukazala je da se ta pitanja ne tiču samo BiH, već se moraju rješavati radi interesa i bezbjednosti cijelog regiona.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.