Nastavak suđenja

Slučaj "Respiratori": Ispitivanje Alagićeve koja je više puta mijenjala iskaz

  • Извор: СРНА
  • 10.11.2021. 14:54

U nastavku suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima optuženim za nabavku 100 kineskih respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM, Tužilaštvo BiH je nastavilo sa direktnim ispitivanjem pomoćnika direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanite Alagić, koja je u više navrata mijenjala iskaz tokom istrage.

- U istrazi sam izgovarala ono šta sam morala, a danas ono što je istina - navela je ona.

Alagićeva, koja je i šef Sektora za finansije i javne nabavke, danas je ponovila da je od komandanta Federalne uprave civilne zaštite Јelke Milićević dobila informaciju da je Vlada FBiH pronašla dobavljača respiratora.

Ona je potvrdila da su 2. aprila prošle godine u toj upravi civilne zaštite dobili ponude firme "Srebrena malina" za nabavku 100 respiratora, te da se radilo o tri ponude.

Alagićeva kaže da je dan prije toga pripremila odluku za izdvajanje sredstava za nabavku respiratora.

Ona je navela da je suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak 3. aprila potpisao ugovor i odluke sa Fikretom Hodžićem i njegovom firmom Srebrena malina o nabavci respiratora "HCV003".

Alagićeva je rekla da je pitala Hodžića da li je imao potrebne dozvole, na šta je on odgovorio da je dozvola "u fazi" i da će biti dostavljena.

Svjedokinja je ispričala da ju je dva ili tri dana kasnije Solak obavijestio da ga je zvao Hodžić, da je došlo do greške i da u ugovoru treba biti navedeno "nabavka respiratora `ACM812A`".

Alagićeva je navela da je cijena za oba ugovora bila ista, te dodala da je ona ispravila ugovor, kao i da su ispravljene i druge odluke, prenose federalni mediji.

Ona je danas tvrdila da su prve dvije stranice ugovora na kojima je navedena vrsta respiratora "HCV003" vjerovatno morale ostati u njihovoj kancelariji, čime je negirala navode iz istrage, kada je rekla da je, najvjerovatnije, te stranice bacila.

Tužilac Džermin Pašić danas je u više navrata Alagićevoj citirao njene navode iz istrage, za koje je ona danas rekla da nisu tačni i da je riječ o konstrukcijama tužioca.

Nakon što je Alagićeva u više navrata tvrdila da je iskaz dala pod pritiskom, tužilac ju je upitao zašto nije reagovala, a ona je rekla da se "tužioci ne prigovaraju Tužilaštvu BiH, već idu u američku Ambasadu".

Na tu konstataciju tužilac je tražio od Suda BiH da se zaštiti integritet Tužilaštva BiH.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Јelka Milićević i vlasnik preduzeća Srebrena malina Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Тагови:
  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије