Utvrđen Prijedlog amandmana

SM BiH: Nastavak Projekta bolnica u Srpskoj

  • Извор: СРНА
  • 16.12.2021. 15:49

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog amandmana broj dva na ugovor o finansiranju zaključen između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke – Projekat bolnica u Srpskoj.

Ovim finansijskim ugovorom za Projekat bolnica u Republici Srpskoj odobreno je 15 miliona evra. Amandmanom se kao krajnji datum povlačenja sredstava definiše 31. decembar 2023. godine, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prijedlog amandamana dva, sa osnovama za njegovo zaključivanje, biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog ugovora o zajmu /Zeleni gradovi dva - Vindou dva vodovod Brčko/ između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 6,5 miliona evra.

Realizacijom projekta biće obezbijeđeni uslovi za poboljšan rad postojećeg sistema vodosnabdijevanja grada Brčkog i prigradskih naselja, te stvorene tehničke pretpostavke za njegovo dalje širenje.

Završetak projekta vodosnabdijevanja grada Brčko trebalo bi da bude završen u naredne tri godine.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda na otplatu glavnice, a sredstva su alocirana na Brčko distrikt. Projekat će implementirati preduzeće "Komunalno Brčko".

Ministarstvo finansija i trezora će Prijedlog ugovora o zajmu, sa osnovama za njegovo zaključivanje, dostaviti Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je dva prijedloga ugovora o grantu, kojim će biti finansirani dijelovi projekta Koridor 5C 2, poddionica Poprikuše-Nemila i tunel Ivan, između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnose na investicione grantove iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan.

Vrijednost granta za poddionicu Poprikuše – Nemila iznosi 36.074.000 evra, a za tunel Ivan grant je vrijedan 9.180.000 evra.

Ovim grantovima biće finansirani dijelovi projekata, i to izgradnja dionice auto-puta od oko 5,1 kilometar između Nemile i Poprikuše, te izgradnja oko dva kilometra dionice tunela Ivan na auto-putu prema međunarodnim standardima.

Grantovi će biti alocirani na FBiH, a projekte će implementirati preduzeće Autoceste FBiH.

Prijedlozi pojedinačnih ugovora o grantu sa osnovama za njihovo zaključivanje biće dostavljeni Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma o zajmu /Projekat modernizacije vodnih i sanitarnih usluga/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, vrijedan 51,5 miliona evra.

Od ovog iznosa na Republiku Srpsku alocirano je 26.500.000 evra, a na FBiH 25 miliona evra.

- Projekat se odnosi na modernizaciju sektora vodsnabdijevanja i sanitacije u Republici Srpskoj i FBiH i uključuje lokalne zajednice te unapređenje dostupnosti usluga u ovoj oblasti - navodi se u saopštenju.

Rok otplate zajma je 32 godine, uključujući sedam godina grejs perioda.

Istovremeno je utvrđen Prijedlog sporazuma o grantu za trast fond sa jednim donatorom Projekat modernizacije vodnog i sanitarnog sektora za BiH /Projekat modernizacije vodnih i sanitarnih usluga/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ulozi administratora trast fonda jednog donatora za Projekat modernizacije vodnog i sanitarnog sektora za BiH.

- Riječ je o grantu vrijednom 2,3 miliona dolara kojim će biti podržan Projekat modernizacije vodnih i sanitarnih usluga, a sredstva su namijenjena Republici Srpskoj i FBiH u jednakim iznosima po 1.150.000 dolara - dodaje se u saopštenju.

Svrha Projekta je podržati BiH u jačanju institucionalnih kapaciteta u Republici Srpskoj, FBiH i na lokalnom nivou za poboljšanje pružanja usluga vodosnabdijevanja i sanitacije.

Prijedlozi ova dva sporazuma biće dostavljeni Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок