Dragomir Anđelković

"Šmit je samozvani kolonijalni upravnik, njegova uloga je destruktivna"

  • Извор: СРНА
  • 09.06.2022. 11:52

Visoki predstavnici i OHR se u BiH ponašaju kao britanska kolonijalna administracija u Indiji ili nekim drugim kolonijama u 19. veku, ocijenio je analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.

On ističe Anđelković da visoki predstavnici često dolaze iz zemalja sa demokratskom tradicijom, a u BiH se ponašaju krajnje nedemokratski, ponižavajući institucije, političare i narod.

"A (Kristijan) Šmit dvostruko to radi - prvo kao čovjek koji djeluje u okviru tih institucija koje se neokolonijalno ponašaju, a drugo on je samozvanac, nelegalno je postavljen. On je, čak, samozvani kolonijalni upravnik, a ne onaj koji je dobio kakav-takav legitimitet za takvo ponašanje", rekao je Anđelković Srni.

On upozorava da posljednji Šmitov potez, odnosno odluka o finansiranju opštih izbora u BiH, ima i dodatnu dimenziju, jer se krše elementarna građanska prava.

Anđelković napominje da Šmit cijeli izborni proces nije uslišio zahtjeve Hrvata da mogu da iskažu svoj stav demokratski, već je omogućeno da u njihovo ime drugi donose odluke, što je par ekselans kršenje svih demokratskih vrijednosti.

Prema njegovoj ocjeni, Šmit je namjerno ovako postupio kako bi zakomplikovao stvari i stvorio osnov za strano miješanje.

"Jasno je da političari u BiH mogu da obezbijede funkcionisanje izbora i bez takvog Šmitovog ponašanja, ali on je namjerno nastupio ovako agresivno kako bi dolio ulje na vatru, dodatno zakomplikovao stvari i stvorio osnov za strano miješanje, od čega niko neće imati koristi", smatra Anđelković.

On ukazuje da ovo što je sada uradio Šmit, samo potvrđuje da je njegova misija destruktivna, kao i generalno uloga OHR-a.

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nametnuo je 7. juna odluku o finansiranju opštih izbora u BiH. 

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.