Protiv pet njenih članova

SNSD predao Sudu BiH žalbu na odluku CIK-a i krivične prijave

  • 07.12.2022. 19:08

SNSD je predao Sudu BiH žalbu na odluku CIK-a i krivične prijave protiv pet njenih članova koji su za takvu odluku glasali. Odluka je sramna i nezakonita kažu iz SNSD-a. Očekuju da će Apelaciono vijeća Suda BiH dokazati da nije pod političkom kontrolom i da će barem jednom donijeti odluku u skladu sa pravom i zakonom.

"Nama je potpuno jasno da su ljudi koji su bliski strukturama SDA, DF Željka Komšića se odlučili na ovu vrstu odluke samo kako bi se osvetili SNSD-u što smo umjesto njihovog Osmice odabrali osmorku. Iz tog razloga iskreno vjerujemo i nadamo se da će Apelaciono vijeće suda BIH da nije pod političkom kontolom te vrste koalicije", rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

U dosadašnjoj praksi ovo je neviđeno, tvrdi bivši predsjednik CIK-a Branko Petrić. Do sada se o tako nečemu nikad nije ni diskutovalo. 

"Nikada u mojoj 16-godišnjoj istoriji biti bitisanja i četiri puta predsjednik CIK-a nije se desilo da na sjednicu dođe glasački listić i da se o njemu diskutuje. Iz onoga što je javno dostupno vidljivo je da onaj kome je taj glasački listić bio u ruci i ko je trebao na njemu da glasa jasno i nedvosmisleno izrazio svoju volju, a to je ne želim glasati za dotičnu političku stranku kako mu je naloženo", rekao je Branko Petrić, bivši predsjednik CIK-a.

Sve ovo je dokaz da bi Republička izborna komisija trebalo da ubuduće sporvodi izborne procese, kaže Staša košarac. I ovaj posljednji je kaže u Republici Srpskoj sproveden na demokratski način, što potvrđuju i izvještaji biračkih komisija.

"Naš strateški plan je da, u skladu sa Ustavom BiH, Republika Srpska odlučuje o važnim pitanjima za Srpsku i da participira na zajedničkom nivou na način da zaštiti interese Republike Srpske, ne da blokira, kao što to, veoma često, federalni mediji hoće da kažu", rekao je Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a.

CIK BiH priznao je sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića, što znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH odlučivati žrijeb. Ukoliko su i utvrđene neke nepravilnosti, CIK je, tvrde pravnici imala samo jedno ovlaštenje, da poništi izbor i vrati postupak u parlament Srpske.  

Тагови: