Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka

Šolaja: Kritičko pisanje njemačkih medija o radu OHR-a - poruka Zapadu

  • Извор: СРНА
  • 27.02.2023. 13:51

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja ocijenio je da su najnovije kritičke objave njemačkih medija poput "Frankfurter algemajne cajtunga" o radu OHR-a prvenstveno poruka zapadnoj politici da bi bilo potrebno sjesti i temeljitije preispitati političku situaciju u BiH.

- A posebno njihovu ulogu u odnosu na tu situaciju, te sagledati mogućnosti da BiH živi kao samostalna država, što je i bio cilj Dejtonskog sporazuma - rekao je Šolaja Srni.

On je dodao da je poruka i da bi bilo potrebno zaista preduzeti nešto u cilju da BiH funkcioniše samostalno i nezavisno s obzirom na to da rješavanje problema na tom planu nije dovelo do očekivanih rezultata.

FAC je objavio da "mnogo problema ima u BiH, ali nijedan od njih danas ne opravdava postojanje vaspitača" u vidu visokog predstavnika međunarodne zajednice", kao i da je pozicija visokog predstavnika u BiH "najčudnija politička funkcija" u Evropi, a da njegova ovlašćenja potiču iz arsenala autokratije.

- Visoki predstavnik i dalje ima moći kao da je BiH karipska plantaža šećerne trske iz pretprošlog vijeka - piše novinar Mihael Martens u svom tekstu.

List zaključuje da je bavarski konzervativac Kristijan Šmit pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu jer niko, kako god se zvao, ne može biti dobar kandidat za čelo "jedne kolonijalističke institucije u jednoj evropskoj demokratiji godine 2023. godine".

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок