Kompletirana vlast na nivou BiH

Špirić predsjedavajući Doma naroda PS BiH

  • Извор: СРНА
  • 16.02.2023. 14:05

Na konstitutivnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegati su položili zakletvu i izabrano je rukovodstvo ovog doma koje čine predsjedavajući Nikola Špirić /SNSD/ i zamjenici predsjedavajućeg Kemal Ademović /NIP/ i Dragan Čović /HDZ/, čime je kompletirana vlast na nivou BiH.

Na prijedlog Ademovića delegati su minutom ćutanja odali poštu stradalima u zemljotresima u Siriji i Turskoj.

On je za zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda iz reda bošnjačkog naroda predložio sam sebe jer su to od njega pismom tražili lideri "trojke" /Nermin Nikšić - SDP, Elmedin Konaković - NIP i Edin Forto - Naša stranka/, dok je prijedlog Bošnjačkog kluba naroda bio Šefik DŽaferović /SDA/.

DŽaferović je rekao da mu je žao što na ovaj način nova vlast u BiH pravi koalicije sa "onima koji su do sada blokirali procese u BiH", a ne sa SDA radi stvaranja šireg nacionalnog političkog bloka.

"Ukoliko ne bude ispoštovan većinski stav Bošnjačkog kluba da ja budem član rukovodstva, desiće se posebno nova situacija i okolnosti za rad ovog doma i ništa više neće biti isto", rekao je DŽaferović.

Delegat Safet Softić /SDA/, podržavajući DŽaferovića, rekao je da je nova vlast na nivou BiH pogrešno započela mandat. NJemu smeta što su Špirić danas i Marinko Čavara nedavno, izabrani u rukovodstva oba doma parlamenta BiH jer se ova lica, kako je naveo, nalaze na takozvanoj američkoj crnoj listi.

On je odbacio stavove "trojke" u vezi sa njihovom inicijativom da Ademović bude član Kolegijuma Doma naroda, a posebno ga je uvrijedilo njihovo pismo jer su u negativnom kontekstu etiketirani pojedini delegati iz Bošnjačkog kluba Doma naroda /SDS, SBiH i DF/.

Delegat DŽenan Đonlagić /DF/ smatra da "delegati srpskog i hrvatskog naroda žele da uruše sve do sada dobro urađeno u parlamentu BiH" i da to nije dobra praksa. Za njega je insistiranje Hrvata za legalno predstavljanje u vlasti na nivou BiH bilo "političko maltretiranje".

Delegat Zlatko Miletić iz Stranke "Za nove generacije" zamjerio je što članovi Centralne izborne komisije BiH nisu uručili uvjerenja delegatima, nego je to učinjeno na drugi način.

Danas su formirani i klubovi naroda - srpskog, bošnjačkog i hrvatskog.

Predsjedavajući Kluba delegata iz srpskog naroda biće Sredoje Nović, zamjenik je Snježana Novaković Bursać, a članovi Nikola Špirić, Radovan Kovačević i Snježana Novaković Bursać, svi iz SNSD-a, te Želimir Nešković iz SDS-a.

Novoimenovani šef Kluba bošnjačkog naroda DŽaferović rekao je da će delegati iz reda Bošnjaka biti Šefik DŽaferović i Safet Softić iz SDA, DŽenan Đonlagić iz DF-a, Kemal Ademović iz NIP-a i DŽemal Smajić iz SBiH. NJegov zamjenik biće izabran naknadno.

Hrvate će u Domu naroda zastupati Marina Pendeš, novomenovana predsjedavajuća ovog kluba, čiji će zamjenik biti Zdenko Ćosić. U Klubu hrvatskog naroda su još Dragan Čović i Zdenko Ćosić iz HDZ-a BiH, Ilija Cvitanović iz HDZ-a 1990 i Zlatko Miletić iz stranke "Za nove generacije".

Pendeševa je u ime ovog kluba izrazila saučešće porodicama stradalih u zemljotresima u Siriji i Turskoj, a isto je učinio i DŽaferović.

Delegati u Dom naroda biraju se na posrednim izborima - srpski delegati u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a hrvatske i bošnjačke bira Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Konstituisanjem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH okončano je formiranje vlasti na nivou BiH nakon prošlogodišnjih opštih izbora i stekli su se uslovi za funkcionisanje Parlamentarne skupštine BiH u punom kapacitetu.

Тагови: