Poseban sastanak

Spremnost BiH za "evropski put" Šarlu Mišelu iskazali svi političari

  • Извор: АТВ
  • 21.05.2022. 18:47

Šarl Mišel i Milorad Dodik sinoć su više od sat vremena razgovarali nasamo. Poseban sastanak zatražio je predsjednik evropskog Savjeta, gdje je rečeno da je srpska strana za očuvanje teritorijalnog integriteta, ali uz poštovanje Ustava BiH. U fokusu razgovora bilo je ubrzavanje kandidatskog statusa BiH. Dodik je predložio i da EU spusti ljestvicu kriterijuma od zadatih 14 i time da šansu BiH, kako bi ubrzano dobila kandidatski status, napomenuvši da postoje informacije da su se u Briselu takmičili ko će zadati BiH teži zadatak.

"Da danas razumijem neku novu dinamiku i da predlažem i da ova tri na neki način finalizovana dogovora vezano koje imamo, a koje je potrebno da još finalizujemo dva i da nakon toga BiH dobije kandidatski status, a ja sam spreman da na tome radimo", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Svoju spremnost za rad ka evrospksom putu iskazali su danas i lideri HDZ BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović na sastanku sa predsjednikom evropskog Savjeta. Krajem juna trebali bi da putuju za Brisel, a nakon  izbora ih tek čeka rješavanje gorućih aktuelnih tema.

"Što se tiče hravtske strane rekli smo da ćemo oko tih pregovaračim aktivnostima i definisanja mape puta morati otkloniti one nepoznanice koje se tiču implementacije izbornih rezultata, ali u osnovi na te razgovore će ići oni koji mogu za stolom donositi odluke", rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

"Krajem juna ili će oni doći u Sarajevo ili ćemo mi otići u Brisel, a zatim za jesen, nakon izbora formiranja koalicija, ove naše teške teme, izborni zakon, državna imovina, zakon o zabrani genocida itd", rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Mišel je uticao i na to da Izetbegović danas potvrdi da su državna imovina, nametnuti zakon zabrane negiranja genocida i izborni zakon najveći problemi o kojima se mora nastaviti razgovarati, a ne kako je to on ranije tvrdio da je to završena priča koja se mora prihvatiti. Što se tiče zahtjeva EU za pridruživanje BiH sankcijama prema Rusiji, srpski član Predsjedništva po tom pitanju bio je jasan da BiH nije i ne može da uvede snakcije, jer su Rusija i Ukrajina bratski narodi Srba.

"Najbolja ilustracija da li ima sankcija ili nema jeste nezadovoljstvo gospodina Džaferovića time što se ne provodi ono što su oni ili njihovi podanici preduzimali po svijetu, to se naravno neće sprovesti", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Što se tiče misije "Altea", Dodik je i tu imao jasan stav pred Šarl Mišelom. Da "Altea" i njena vojna misija u sastavu EU do sada nije bila sporna. Ipak jeste kaže Dodik ona Altea koja bi se ponašala neodgovorno, misleći na vojne formacije u blizini škola i drugih institucija koje gledamo mjesecima. I zbog svega toga njegovu podršku kaže, ne bi imala.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)