Сарајево

Српски логораши из логора Силос туже БиХ

  • Извор: СРНА
  • 18.11.2023. 12:38

Српски логораши из логора Силос код Сарајева спремају тужбу против БиХ за накнаду штете, а иницијатива за тужбу покренута је из Аустралије из Удружења "Српске жртве босанског грађанског рата".

Одазив логораша за подношење тужбе против БиХ је одличан и иза њега је већ стало више од стотину логораша, рекао је Ђорђо Шувајло, секретар Удружења и логораш који је провео у логору "Силос" 1.335 дана.

Он је навео да интензивно трагају за способним адвокатом који ће их заступати, наводећи да ће тужба ићи према БиХ и њеном федералном дијелу.

"Суд БиХ донио је пресуду 10. јуна 2021. године шесторици Бошњака на укупно 42 године затвора, због илегалног затварања, свирепог мучења и убиствава Срба у концентрационом логору Силос. Како рок за наплату одшете произашле због илегалног затварања истиче 10. јуна 2024 ми смо покренули акцију подизања тужбе", рекао је Шувајло за "Вечерње новости".

Према његовим ријечима, потенцијални тужиоци, који имају више од 1.000 дана илегалног задржавања одлучни су ићи до краја.

Он је навео да су Срби у Силосу одлежали више од 500 година робије, а о голготи коју су прошли тешко је говорити јер сваки дан био као задњи у животу.

"Срби су тучени и мучени. Најмасовнија туча је била на Спасовдан 4. јуна 1992. када су припадници `Зулфикар` јединице уз одобрење муслиманских власти и организатора, Енвера Дуповца, ушли у ћелије и извршили масовно пребијање, гдје су Срби остајали без зуба и ребара", испричао је Ђорђе.

Период 1992-1993. година, каже, карактерише несносна патња изазвана ускраћивањем и најминималнијих количина хране.

Напоменуо је и да су принудно радили на изградњи војних и цивилних објеката, да су три зиме сјекли, резали и цијепали огревно дрво које је отпремано у Сарајево.

Шувајло каже да је већина логораша уз помоћ "плаћених виза" од стране арапског свијета напустила БиХ и настанила се у прекоокеанским земљама Аустралије у САД.

"У Аустралију се населило око 130 логораша и њихових породица. Данас нас има око 90. У Сиднеју смо основали и регистровали логорашко удружење", навео је Шувајло.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: