Savjet ministara

Srpski ministri predstavili prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH

  • 23.08.2023. 16:51

Srpski ministri u Savjetu ministara BiH predstavili su tekst prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku mandata stranih sudija.

Zakon o Sudu BiH vraćen je na doradu. Na današnjoj sjednici Savjeta ministara usvojen je Zakon o strancima, što je jedan od 14 prioriteta Evropske Unije. Takođe, Zakon o vinu vraćen je na doradu. 

Ministar inostranih poslova Elmedin Konaković obratio se na konferenciji za medije nakon sjednice Savjeta ministara te je govorio o zakonima koji su usvojeni i prošli proceduru na sjednici.

Kako je pojasnio, od tri zakona koja su bila na stolu, ministri su usvojili jedan.

"Vrlo produktivna sjednica. Od najavljenih izmjena usvojen je Zakon o strancima oko kojeg nismo imali rasprava. O Zakonu o tržištu vina i Zakonu o sudovima imamo dodatne konsultacije, ne čine mi se zahtijevne. Vidjeli smo u jednom članu problem koji se odnosi na vjerske simbole. Mogao bi značiti da sutkinje islamske vjeroispovijesti, koje su pokrivene, u nekom spornom tumačenju ne bi mogle biti sutkinje ili obnašati pravosudne funkcije. Dogovor je da te neke stvari koje treba usaglasiti usvojimo do petka ujutro kako bi po dogovoru u ponedjeljak na sjednici Predstavničkog doma svi dokumenti bili usvojeni i bili spremni na potvrdu u Domu naroda", rekao je Konaković.

Poručio je kako ne sumnja u dobre namjere i dogovor među kolegama. Između ostalog, rekao je i kako će uskoro razgovarati i o temi Ustavnog suda BiH.

"Tema Ustavnog suda je jedna od najvažnijih. Ne gledamo isto na rješenja, ali se oko toga mora dogovarati. Nadam se da ćemo brzo imati tekst tog zakona. Vidim rješenje svih problema ovako kako mi idemo. Bez velikih svađa, tuča, napuštanja sastanaka, blokada. Otklanjamo jedan po jedan problem, usvajamo zakone, vraćamo povjerenje u procese u BiH", izjavio  je Konaković.

Пратите нас и путем Вибера