Stejt department: Ekstremistička ideologija - potencijalni izvor terorizma u BiH

  • 25.06.2020. 09:01

BiH je i dalje spremna na saradnju u borbi protiv terorizma i nastavlja da povećava kapacitete na tom planu, ali ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe ostaju potencijalni izvori terorizma u toj zemlji, navodi se u najanovijem izvještaju Stejt departmenta.

U izvještaju Stejt departmenta o borbi protiv terorizma navodi se da u 2019. nije registrovan nijedan državljanin BiH koji je pokušao da otputuje u inostranstvo radi učešća u oružanim sukobima.

Međutim, Stejt department upozorava da se desetine državljana BiH i dalje nalaze u Iraku, Siriji i Ukrajini, te da je zemlja suočena sa prijetnjom povratnika sa ratišta.

"BiH je i dalje dobar partner u procesu vraćanja stranih boraca, a Predsjedništvo BiH saglasilo se u novembru 2019. godine da vrati članove njihovih porodica iz Sirije", ističe se u izvještaju za prošlu godinu.

U dokumentu se podsjeća da je u decembru u BiH vraćeno 17 žena i djece, zajedno sa sedam boraca u inostranstvu, te da su agencije za sprovođenje zakona u BiH bile vrlo kooperativne u pomenutom procesu.

Stejt department ukazuje da i dalje postoji problem blagih presuda u slučajevima pod optužbama za terorizam u BiH, te ističe da su i pojedine sudije priznale da je potrebno strože sankcionisati takve predmete.

"Iako je ostvaren mali napredak na polju vraćanja boraca i deradikalizacije, razne grupe civilnog društva, Međureligijsko vijeće BiH i vjerski lideri uložili su značajne napore u sprečavanju i borbi protiv radikalizacije i regrutovanja terorista", napominje se u izvještaju.

Iz Stejt departmenta su posebno naglasili činjenicu da se u BiH tokom prošle godine nije dogodio nijedan incident povezan sa terorizmom, ali da BiH u tom periodu nije donijela bilo kakve značajnije promjene u zakonu o borbi protiv terorizma.

Stejt department se u izvještaju osvrnuo i na činjenicu da je Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) vodeća agencija za borbu protiv terorizma, ali da je efikasnost Sipe ograničena, uz oko 25 službenika koji rade na slučajevima terorizma.

U najnovijem izveštaju se podsjeća da Sipa nastavlja obuku koju finansira program Stejt departmenta za pomoć u borbi protiv terorizma.

Stejt deparment skreće pažnju na nedostatak političke volje da se sprovedu inicijative koje finansiraju SAD uprkos želji službi za sprovođenje zakona da imaju na raspolaganju takva sredstva.

U dokumentu se navodi i to da je ostvaren određen napredak kada se radi o inicijativama za bezbjednost granica, te da Granična policija BiH nastavlja da unapređuje tehnologiju na ključnim graničnim prelazima, a da je Služba za poslove sa strancima proaktivno radila sa međunarodnim partnerima na razmjeni informacija o nastavku rasta broja migranata koji ulaze u zemlju.

Stejt department naglašava da je BiH nastavila sa sprovođenjem napora u sprečavanju terorističkih aktivnosti, te da je Sud BiH povećao zatvorske kazne Maksimu Božiću i Edinu Hatoru na šest i tri godine zatvora zbog planiranja terirističkih aktivnosti.

U dijelu izvještaja o nasilnom ekstremizmu, Stejt department navodi da ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe ostaju potencijalni izvori terorizma u BiH.

Kada se radi o promovisanju tolerancije i borbi protiv nasilja, Stejt department ističe napore vjerskih zajednica u BiH, koje rade zajedno u Međureligijskom vijeću BiH protiv nasilja usmjerenog ka bilo kojoj vjerskoj zajednici.

Na kraju izvještaja navodi se da Tužilaštvo BiH nastavlja da sarađuje sa SAD, Srbijom, Crnom Gorom, članicama EU kao što su Austrija i Njemačka, kao i sa Velikom Britanijom u istragama koje su povezane sa borbom protiv terorizma.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.