Брисел

Столтенберг: Практична сарадња и дијалог са БиХ и Србијом

  • Извор: СРНА
  • 14.03.2024. 16:43

НАТО је са БиХ наставио снажан политички дијалог и практичну сарадњу, док са Србијом одржава политички дијалог на високом нивоу у циљу рјешавања питања од кључног значаја за регионалну безбједност, поручио је у свом годишњем извјештају за 2023. годину генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

У извјештају се наводи да НАТО наставља партнерску сарадњу са Војном канцеларијом Алијансе за везу у Београду која пружа подршку активностима Србије у оквиру програма "Партнерство за мир".

Столтенберг је подсјетио и да је у новембру посјетио БиХ, Србију и штаб такозваних косовских безбједносних снага, као и да је одржао заједничку сједницу са регионалним лидерима савезника у Сјеверној Македонији.

Према његовим ријечима, посјета је пренијела снажан сигнал трајне посвећености НАТО-а миру и стабилности на Балкану, у позадини сложеног регионалног и глобалног безбједносног окружења.

Столтенберг се у дијеловима извештаја, који се односе на рад Кфора и ангажман и сарадњу Алијансе на Балкану, осврнуо на дијалог Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ, наводећи да он представља главну платформу за проналажење рјешења.

"НАТО остаје посвећен подршци дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ. Дијалог је главна платформа за проналажење рјешења којим се поштују права свих заједница и гради трајни мир, те које користи безбједности на Косову и стабилности широм региона", поручио је Столтенберг.

Према његовим ријечима, мисија Кфора предвођена Алијансом треба да допринесе одржавању безбједног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову и Метохији, у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбедности УН из 1999. године.

У Столтенберговом извјештају истиче се и да су снаге Кфора, од када су добиле мандат по Резолуцији 1244, наставиле рад како би помогле у одржавању безбједног и сигурног окружења за све заједнице на Космету и слободе кретања, у блиској сарадњи са ЕУ, УН и другим међународним актерима.

Столтенберг је навео и то да су НАТО снаге на Косову и Метохији у прошлој години одиграле кључну улогу у обезбјеђивању стабилности, усљед појачаних тензија и повећане нестабилности на сјеверу покрајине.

"Послије насиља у мају и септембру, савезници су распоредили око хиљаду резервних снага у мисију, обезбиједивши највеће појачање у деценији", навео је Столтенберг, уз напомену да је то омогућило Кфору да утростручи број патрола и учетворостручи присуство на северу Косова и Метохије.

У извјештају се напомиње да је 27 савезника и партнера обезбиједило од 31. децембра приближно 4.700 војника мисији, укључујући распоређени резервни састав.

Столтенберг је навео да су НАТО снаге на Косову и Метохији, упркос повећаним тензијама, наставиле да се ангажују са свим заједницама да помогну у одржавању безбједног окружења.

Он је напоменуо и да је НАТО наставио да обезбјеђује подршку за изградњу капацитета безбједносних организација на Косову и Метохији, преко савјетодавног и тима за везу Алијансе, цивилног и војног тима од око 40 припадника особља из 13 земаља, јавила је агенција РТ Балкан.

"Тим је у прошлој години понудио савјете и помоћ у областима као што су медицинска подршка, логистика, набавке, извршење буџета и људско управљање ресурсима", навео је Столтенберг.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм