Сукоб Израела и Хамаса

Страх од исламског тероризма тресе Европу; Жупљанин: Можемо очекивати пријетње у БиХ

  • Извор: АТВ
  • 23.10.2023. 19:50

Убрзано расте регрутација међу младим џихадистима, првенствено на пропалестинским протестима, али и путем друштвених мрежа, због чега је све већи број европских земаља подигао ниво безбједности.

Посебан страх након нове ескалације сукоба између Израела и Хамаса изазивају појединци који се сада осјећају “оснаженим” и који би могли извести нападе широм Европе. 

Бивши словеначки премијер Јанез Јанша коментарисао је увођење граничних контрола на прелазима и мигрантску кризу, позвао је Словенце да се наоружају. 

"Враг је однио шалу. Наоружајте се. Легално“, поручио је Јанша.

У БиХ можемо очекивати пријетње, сматра Слободан Жупљанин, декан факултета за безбједност и заштиту. 

Сви детаљи акције

Сви детаљи акције "Омерта“: Шта се издешавало од марта до данас

"У БиХ сасвим сигурно можемо очекивати пријетње обзиром да смо имали и лажних дојава о постављеним бомбама. На сву срећу, добро је што су биле лажне, али пријетња објективно постоји јер ако дође до радикализације у подршци палестинском народу као исламском, ако се у том случају занемаре све ове остале околности овог сукоба, било би корисно за БиХ да се у јавним изјавама не иде са радикалним изјавама“, рекао је декан Факултета за бебједност и заштиту у Бањалуци Слободан Жупљанин.

По захтјеву Министра безбједности БиХ Ненада Нешића и у БиХ је подигнут ниво безбједности. 

Вишковић на митингу у Требињу: Бранимо институције и Републику Српску

Вишковић на митингу у Требињу: Бранимо институције и Републику Српску

"С обзиром да имамо терористичке нападе у Европи, с обзиром да многе земље Европе, а неке су и близу нас, као што је Словенија, дижу мјере безбједности, наш безбједносни систем не смије да затекне нека непредвиђена акција и морамо бити спремни да превентивно реагујемо“, рекао је министар безбједности БиХ Ненад Нешић.

Нешић је нагласио да је од безбједоносних агенција добио информацију да су предузете све мјере и да будно прате ситуацију.

Пратите нас и путем Вибера