Dodatno uzburkane strasti

Strane ambasade pokušavaju da ospore prijavu SNSD-a za izbore

  • Извор: АТВ
  • 28.05.2022. 19:12

Pokušaj stranaca i opozicije u Srpskoj da ospore prijave SNSD-a u Centralnoj izbornoj komisiji za predstojeće izbore samo bi dodatno uzburkao strasti u BiH i poremetio ionako krhke odnose u strukturama vlasti BiH, ocjena je generalnog sekretara SNSD-a.

Zato, smatra Luka Petrović, ne postoji mogućnost da do toga dođe. Mnogima, kaže Petrović za ATV, smeta stabilna Republika Srpska.

"I strani faktor, ali i domaći elementi koji žele da se oslabi Republika Srpska, a samim tim da domognu se vlasti. Mi smo politički subjekat, SNSD, koji ne radi nikome o glavi, nije radio i neće raditi, a oni koji to rade njima neka služi na čast i obraz. Što se tiče SNSD-a, ispoštovane su sve procedure zakonom predviđene". kaže Petrović.

Opozicija povlači izdajničke poteze, nema podršku građana, pa se traže načini da bi se instalirala vlast po njihovoj mjeri, kaže SNSD-ova Snježana Novaković Bursać. Podsjeća i na ranije interevencije međunarodnih predstavnika.

"Da je takva praksa potpuno nedopustiva. Ona je potpuno nepoznata onome što se zove evropski standardi, demokratska praksa. Bojim se da su ovi neki trenuci kada dijelovi političkog spektra iz Republike Srpske su spremni na nelegalne nekakve aktivnosti, kada su spremni evo konkretno da priznaju da postoji u ovoj zemlji visoki predstavnik, a znamo svi da on nema legitimitet, bojim se da u ovim trenucima postoje snage koje su spremne za tako nešto", kaže Novaković Bursać.

Njihove poluge su nezakonite i ne mogu da spriječe SNSD da učestvuje na izborima, tvrdi šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu Republike Srpske. Ipak, kaže Igor Žunić, jasno je da će se pritisak nastaviti, s obzirom na to da istraživanja pokazuju da imaju najveću podršku građana.

"I zato me ne čude ovi pokušaji da se proba naći taj alternativni, nezakonit i nedemokratski način da se SNSD spriječi da učestvuje na izborima. Međutim, siguran sam, niti će građani Republike Srpske to dozvoliti, niti koliko god željeli strani mentori naše opozicije, ne vjerujem da imaju hrabrosti da uđu u taj jedan nedemokratski čin", kaže Žunić.

Da će se ići u tom pravcu, dalo se naslutiti i nakon nedavne izjave predsjednika CIK-a koji je zaprijetio da Komisija Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću može da zabrani učešće na izborima. Suad Arnautović tada je rekao da će se to desiti ako Kristijan Šmit na sjednici Savjeta bezbjednosti kaže da Dodik i Čović krše Ustav i Dejtonski sporazum.

Тагови:
  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)