Izmjene Izbornog zakona već proglasile neuspjelim

Stranke iz Sarajeva ne žele dogovor

  • Извор: АТВ
  • 06.04.2022. 19:15

Probosanski blok jedinstveniji je nego ikada. Prvenstveno u tome da do dogovora sa Hrvatima, a i Srbima ne dođe. Najavljeni briselski pokušaj posljednjeg dogovora izmjene izbornog zakona već unaprijed, stranke iz Sarajeva proglasile su neuspjelim.

Žale i za tim što do izmjene prema njihovoj mjeri nije došlo u prošlom parlamentarnom sazivu kada je na BH nivou bila na vlasti opozicija iz Republike Srpske. Trn u oku su im SNSD-ovci i priznaju da bi više voljeli da je na mjestu Dušanske Majkić, PDP-ov Mladen Ivanić, sa kim bi, tvrde, sve mogli završiti.

"U prošlom sazivu je došlo do jednog jedinog koraka u drugom čitanju da prođe i tad je Ognjen Tadić otišao u taj Dodikov kamp. Dodik je dobio tada pred kraj mandata četvrtog delegata, a Bakir Izetbegović mu je dao četvrtog delegata dao, Dušanku Majkić, umjesto Mladena Ivanića na početku mandata", kaže Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u PD PS BiH.

Jasno je i vidljivo da političko Sarajevo još nije preživjelo činjenicu za kojom žale, što sam ja, a ne njihov miljenik Mladen Ivanić izabrana u Domu naroda, poručuje SNSD-ova Dušanka Majkić. Znaju kaže Bošnjaci kako sa opozicijom iz Srpske lako dogovaraju sve, dok SNSD, kaže štiti isključivo interese Republike Srpske.

"Zna bošnjačko Sarajevo da sa SNSD-om nemaju baš nikakvu šansu koje uz podršku SDS-a i PDP-a prođu u PD nemaju baš nikakvu šansu u Domu naroda. Ovaj mandata 2018/22 jasno je pokazala da je opozicija srpske, sama sebe delegitimisala kada je u pitanju odbrana nacionalnih interesa srpskoga naroda i Republike Srpske i da će to građani imati u vidu", kaže Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u DN PS BiH.

Da Bošnjaci više ne biraju drugim narodima njima podobne predstavnike, već godinama se bore i Hrvati. HDZ-ovci su javno ponovili da je bošnjačkim glasovima popunjen i hrvatski klub u Domu naroda Parlamenta BiH. Delegatu DF-a Zlatku Miletiću objasnili su ko ga je i kako birao. 

"Ja ovdje zastupam građane hrvatske nacionalnosti koji su me ovdje izabrali u Dom naroda", kaže Zlatko Miletić, delegat DF-a u DN PS BiH.

"Vas su izabrali jedan dio izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije iz Kluba Hrvatskog naroda, nikako građani", kaže Lidija Bradara, šef Hrvatskog kluba u DN PS BiH.

Trenutni način izbora predstavnika ide na ruku jedino Bošnjacima. Osim izbora Željka Komšića i Hrvata u Domu naroda, i srpski klub u federalnom Domu naroda popunjen je pretežno kandidatima stranaka sa sjedištem u Sarajevu.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.