Član Evropskog parlamenta

Strik: Razočaravajući razgovor sa Šmitom, ne razumije razloge kritika

  • Извор: СРНА
  • 24.01.2023. 16:28

Član Evropskog parlamenta Tineke Strik izjavila je danas da je razmjena mišljenja sa Kristijanom Šmitom bila prilično razočaravajuća, jer se činilo da on nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritikovan, saopštio je pomoćnik Strikove Ruben Robesom.

Strikova je navela da je tražila sastanak sa Šmitom kako bi osigurala određeni stepen odgovornosti prema građanima BiH, koji su ugroženi njegovim odlukama.

"S obzirom na to da se gospodin Šmit poslednjih mjeseci krio od javne debate, smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično, jer me to takođe sprečava da u javnosti komentarišem šta je ko tačno rekao tokom sastanka. Ali mogu reći da sam izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost i zbog sadržaja i vremena donošenja njegove odluke 2. oktobra", istakla je Strikova.

Komentarišući dalje odluku Šmita da dan nakon izbora nametne izborni zakon u BiH, Strikova je naglasila da takva odluka cementira podjele, umjesto da bude usmjerena ka inkluzivnom društvu, uz napomenu da je retroaktivno mijenjanje izbornih pravila zavaravanje birača koje stvara nepovjerenje.

"Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, niti zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, lišavajući ih svakog podstreka da učestvuju u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava. Činjenica da gospodin Šmit odbija da se uključi u javnu raspravu dodatno podriva legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvala da bolje javno objasni svoje postupke", dodala je Strikova.