Zloupotreba položaja

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Selme Cikotića

  • Извор: Кликс
  • 21.12.2021. 10:18

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića, kojom se tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U optužnici se navodi da se Cikotić tereti za krivična djela počinjena u periodu dok je obnašao funkciju ministra odbrane BiH, prenosi Klix.

– Optuženi Selmo Cikotić u periodu od 30. oktobra 2009. do 12. jula 2011. godine, u svojstvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra odbrane BiH T.R. i drugim njima poznatim osobama, iskorištavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije, te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tokom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih organa i preduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb – navodi se u optužnici.

U optužnici se dodaje da je Cikotić, zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu.

– Istovremeno je uvećavao određene količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu – navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

Dalje se navodi da je optuženi na taj način udovoljavao upućenim zahtjevima preduzeća SCOUT d.o.o. Zagreb bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu odbrane o osnovanosti takvih zahtjeva postupajući tako isključivo u interesu kupca.

– Na taj način omogućio je sticanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.111.725 KM i prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 9.709.468 KM – navedeno je u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм