Suđenje Novaliću i ostalim

Svjedok na suđenju u aferi „Respiratori“: Vlada radila pod pritiskom

  • 22.10.2021.17:27

Na suđenju premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedok Edita Kalajdžić izjavila je da je nakon izbijanja pandemije bio značajno otežan rad Vlade i da je ta institucija bila izložena pritiscima da pomogne.

Kalajdžićeva, koja je sekretar u Vladi FBiH, odgovarajući na pitanja Novalićeve odbrane potvrdila je da je Vlada bila pod pritiskom medicinskih ustanova, kao i načelnika opština i kantona da riješi probleme u vezi sa pandemijom virusa korona.

Ona je tokom svjedočenja više puta ponovila da je u početku povjerovala da su izvještaji o lošoj nabavci respiratora tačni, ali da se kasnije uvjerila da to baš nije tako, prenosi "Birn".

"Shvatila sam da je to medijski spin", rekla je Kalajdžićeva.

Prema dokumentaciji koju je danas predočila advokat Vasvija Vidović, u zaključcima sa sjednice od 31. januara prošle godine Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da informiše Vladu o potrebi nabavke respiratora.

Na današnjem ročištu predočena je i odluka Vlade od 12. marta kojom se Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) odobrava korištenje sredstava iznad iznosa planiranih budžetom.

Odbrana je prezentovala i zaključke sa sjednice održane 16. marta na kojoj je proglašeno stanje nesreće, te prenesene nadležnosti na Federalni štab civilne zaštite i data saglasnost zdravstvenim ustanovama da mogu sprovesti hitni postupak nabavke sredstava i opreme.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, osim Novalića optuženi su i suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, direktor firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić, te federalni ministar finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Suđenje će biti nastavljeno 3. novembra.