"Senad Gadžo i drugi“

Svjedok: Slušao sam dok tuku zarobljene Srbe, neki su od batina umrli

  • Извор: СРНА
  • 10.03.2023. 13:53

Svjedok Tužilaštva BiH Slobodan Papučić ispričao je danas na suđenju za zločine počinjene na području Hrasnice 1992. godine da je vidio da Senad Gadžo izvodi zarobljenike i da je čuo kako ih tuče, a da je Borko Stojanović preminuo od batina, kojeg je optuženi neposredno pred smrt izvodio.

Papučić je na današnjem ročištu rekao da Gadžo nije njega izvodio, ali jeste ostale zarobljenike, navodeći da je Borka Stojanovića, s kojim sam bio u ćeliji, više puta izvodio.

"Vidio sam kako ga tuku u hodniku i toaletu osnovne škole", rekao je Papučić.

On je naveo da je Stojanović preminuo od batina i da ga je neposredno pred smrt Gadžo izveo dva puta.

Papučić se prisjetio da je iz ćelije izvođen i Gojko Stjepanović. 

"Tuku ga i onda vrate u ćeliju, plav bude sa podlivima", rekao je Papučić i dodao da je od batina preminuo i Aleksa Stramputa.

On je ispričao da je u maju 1992. godine bio u Hrasnici kada je po njega došla milicija koja ga je pozvala na razgovor, nakon čega je zarobljen i odveden u Osnovnu školu "Aleksa Šantić", kao i njegova supruga, brat i otac.

Papučić je rekao da je u školi ostao mjesec i po dana, a onda ih je Vojna policija odvela u garaže sa metalnim vratima između nebodera, dok je njegov otac pušten kući.

Prema njegovim riječima, stražari su bili Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suad Hebib, koje je poznavao jer su iz Hrasnice.

Za nezakonito zatvaranje, ubistva, mučenja, zlostavljanja i sakaćenja srpskih civila u prostorijama Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Hrasnici, kao i u garažama između nebodera u periodu od 1992. do 1994. godine optuženi su Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. mart.

Тагови: