Afera "Respiratori"

Svjedokinja tvrdi da je Solakova pomoćnica odnijela predmet o nabavci uređaja i nikad ih nije vratila

  • Извор: Аваз
  • 24.11.2021. 12:13

Svjedočenjem tri radnice Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas je nastavljeno suđenje Fadilu Novalića i ostalima, optuženima za kupovinu 100 kineskih respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM.

Prva je svjedočila Harisa Pepeljak, viši referent za kancelarijsko poslovanje u Sektoru za opće i pravne poslove FUCZ-a. Ona je konkretno radila na protokolu te je potvrdila da je 3. aprila 2020. godine protokolisan prijedlog za nabavku 100 respiratora, kao i ugovor sa „Srebrenom malinom“ Fikreta Hodžića na kojem je navedeno vrsta respiratora HC-VE003.

Obavijest o kašnjenju respiratora

Odgovarajući na pitanja državnog tužioca Mirze Hukeljića, ona je kazala da uz taj ugovor je bila i specifikacija za spomenutu vrstu respiratora. Ugovor za kupovinu respiratora druge vrste za ACM812A nije protokolisan niti ima prijemnih pečata.

Takođe, prema njenim riječima, obavijest o kašnjenju respiratora koju je poslao Fikret Hodžić protokolisana je 22. aprila 2020. godine u kojoj su navedeni respiratori ACM812A, a također ista obavijest sa istim tekstom je stigla protokolisana i 28. aprila 2020. godine i glasila je na vrstu respiratora HC-VE003.

Interesantno je da u ovim obavijestima je navedena i rečenica da su respiratori stigli na Aerodrom Sarajevo 25. aprila 2020. godine.

Svjedokinja Pepeljak je potvrdila da su u djelovodnik ona i njena kolegica uvodili samo one ponude o nabavci medicinskih sredstava i opreme koje će se raditi i nabavljati.

Printala ponude

Druga je svjedočila Meliha Glavinić, ekonomski tehničar FUCZ-a. Ona je kazala da je 3. aprila 2020. godine Sanita Alagić donijela ponudu o nabavci 100 respiratora i dala upute kako da se izvrši plaćanje. Plaćanje je izvršeno na osnovu ponude o nabavci, a ne na osnovu predračuna i tako je rađeno zbog izbijanja pandemije. Ponuda je glasila na vrstu respiratora HC-VE033.

Svjedokinja Glavinić je kazala da je Alagić nakon 10, 15 dana dolazila i uzela kompletan predmet koji nikad nije vraćen.

Fahrudin Solak je kazao da mu nije jasno zašto ovaj svjedokinja priča neistine, jer kad je Alagić donijela ponudu, svjedokinja nije bila prisutna te da je u knjigu ulaznih faktura unijela samo ono što joj je njena kolegica Nermina Fejzić rekla da unese.

Takođe je svjedočila i Selma Hadžić, tehnički sekretar u kabinetu direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka. Ona je potvrdila da je su sve ponude koje su stizale na mailove printala i dostavljala direktoru.

Ona je kazala da nije čitala sadržaj tih ponuda.

Suđenje se nastavlja 1. decembra 2021. godine.

Тагови: