Pravnik

Tadić: Nesklad u upravljačkoj strukturi vidljiv u skoro svakom organu BiH

  • Извор: СРНА
  • 17.02.2023. 13:28

Pravnik Ognjen Tadić rekao je Srni da je nesklad u upravljačkoj i kadrovskoj strukturi vidljiv skoro u svakom organu na nivou BiH, a na štetu reprezentativnosti načela konstitutivnosti naroda i ravnopravnosti entiteta u BiH.

"To je uglavnom posljedica dugotrajne dominacije u rukovođenju predstavnika jednog naroda", ocijenio je Tadić, reagujući na podatke iz Ustavnog suda BiH u kome Bošnjaci čine više od polovine zaposlenih u tom sudu, kao i među ljudima na rukovodećim pozicijama.

Tadić je napomenuo da je takvo stanje na granici podnošljivosti zbog toga što nema direktan uticaj na očuvanje mira i ravnopravnosti naroda i entiteta, ali da je dramatično jer predstavlja upozorenje na želju da se ovlada procesima unutar određenog organa.

"Proces donošenja odluka u Ustavnom sudu BiH veoma je složen. Iako se na kraju završava odlukom većine od ukupnog broja sudija, važne su sve prethodne procedure tokom kojih, ne svojom voljom, sudije postupcima administracije ili savjetnika praktično mogu biti dovedene pred svršen čin prilikom usvajanja odluka", istakao je Tadić, koji je bio i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On ističe da to možda i nije primarno prilikom usvajanja odluka o ocjenama ustavnosti, jer se tada skoro uvijek po nacionalnoj pripadnosti zna ko će kako glasati.

Prema njegovim riječima, to može biti presudno u predmetima kojima javnost ne posvećuje pažnju, ali je veoma često posvećuje sarajevska čaršija nastojanjem da putem poznanstava ili na drugi način utiče na rad suda.

"Iako od Ustavnog suda BiH, prije svega zbog konstrukcijske greške koju ima u sebi - mogućnosti preglasavanja, mnogi prave nagaznu minu na kojoj bi željeli da strada mir u BiH, oni koji rukovode radom Suda i njegove administracije ne smiju pasti pod takav uticaj i na svakom pitanju, pa i kada su zapošljavanje i rukovodeća mjesta u igri, trebaju afirmisati temeljni princip Ustava BiH o ravnopravnosti konstitutivnih naroda i entiteta", poručio je Tadić.

Ustavni sud BiH ima ukupno 91 zaposlenog, od kojih 15 spada u kategoriju rukovodstva i šefova organizacionih jedinica, podaci su koji su iz Sekretarijata ovog suda dostavljeni u odgovoru na poslaničko pitanje Šemsudina Mehmedovića /SDA/.

Kada je riječ o rukovodstvu i šefovima unutrašnjih organizacionih jedinica, od 15 zaposlenih njih osam ili 53,33 odsto su Bošnjaci, četiri ili 26,66 su Srbi i dvoje ili 13,33 odsto su Hrvati i jedan ili 6,66 odsto su iz reda ostalih.

Prema nacionalnoj strukturi u ukupnom broju zaposlenih, njih 46 ili 50,55 odsto su Bošnjaci, 22 ili 24,17 odsto su Srbi, 16 ili 17,58 odsto su Hrvati, pet ili 5,49 odsto su ostali, dok se dvoje ili 2,19 odsto nacionalno ne izjašnjavaju.

Тагови:
  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.