Tegeltija-Di Majo: Natjerati agencije za nabavku vakcija da poštuju dogovor

  • 30.03.2021. 13:27

Ministar inostranih poslova Italije Luiđi di Majo izjavio je danas u Sarajevu da proizvođači vakcina moraju biti natjerani da poštuju donesene odredbe u vezi isporukom vakcina i prema Italiji i prema drugima zemljama, te da je potrebno raditi na što bržem sprovođenju mjera za snabdijevanje lijekovima.

Nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom, italijanski šef diplomatije je istakao da su dvije zemlje povezane dubokim i prijateljskim odnosima i zahvalio za solidarnost BiH kada je Italija bila pogođena virusom korona u veoma teškim trenucima.

On je naveo da se tokom današnjeg susreta istakla potreba na daljoj dobroj saradnji.

"Treba da radimo na ekonomskim odnosima. Italija zauzima drugo mjesto po izvozu, a po uvozu treće. Bilo je riječi i o infrastrukturi i širenju auto-puteva koje su takođe sektori u koje će biti uloženo, kao što je pretpostavila Evropska komisija", rekao je Di Majo.

On je najavio da Italija ima namjeru da unaprijedi i kulturnu saradnju sa BiH, otvaranjem Instituta kulture u BiH naredne godine.

Italijanski šef diplomatije istakao je i nastojanje ka evropskoj poziciji BiH i prenio poruku da ostane jaka i radi na svemu što bi je približilo Evropi, ali i izrazio nadu da će napraviti korisne korake da bi što prije dobila status kandidata.

"To jeste ambiciozan cilj, ali BiH treba da radi na tome da sve institucije rade zajedničkim snagama ka sticanju tog cilja", poručio je Di Majo.

On je istakao da je Evropska komisija uočila taj put i da ohrabruje BiH dajući joj dodatnu snagu i podršku da bi ostala odlučna da slijedi tog cilja.

"Nakon 12 godina su se odžali i izbori u Mostaru. Nakon Dejtonskog sporazuma, koji je garantovao mir, sada je zaista vrijeme da se izgradi jedna evropska zemlja gdje će svi narodi, posebno mladi ljudi koji su glavni protagonisti imati svjetliju budućnost", smatra italijanski šef diplomatije.