Tegeltija: Donacija pola miliona doza vakcina od Austrije - čin solidarnosti

  • Извор: СРНА
  • 10.08.2021. 14:38

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas Srni da austrijska donacija 500.000 doza vakcina "astra zeneka" predstavlja čin solidarnosti i još jedan dokaz bliskih i prijateljskih veza dvije zemlje, ali i doprinos Austrije globalnoj saradnji u borbi protiv pandemije.

"Koristim priliku da zahvalim kancelaru i cjelokuponoj Vladi Austrije, kao i ambasadorki (Ulrike) Hartman, na angažovanosti u procesu nabavke vakcina i kontinuiranoj podršci BiH u borbi protiv pandemije", istakao je Tegeltija.

Govoreći o trenutnom stanju u vezi sa nabavkom vakcina u BiH, Tegeltija je istakao da sa ovom isporukom BiH, kroz sistem "Kovaks", "EU za zdravlje" (EU4HEALTH), direktne nabavke i donacije, raspolaže sa više od 2.700.000 doza vakcina.

"U narednom periodu očekujemo isporuku još oko dva miliona doza vakcina kroz sva četiri mehanizma", naglasio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, predstavljeni broj doza, kao i broj doza koji se očekuje u narednom periodu uvodi BiH u period koji mora maksimalno da bude iskorišten kada je riječ o masovnoj imunizaciji.

"U epidemiološkoj slici, koja je trenutno na našoj strani i gdje trenutni broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana iznosi 13,80, na osnovu kojeg smo stavljeni na listu bezbjednih zemalja prema EU, podsjećam sve nas da mjesta za opuštanje nema", naveo je Tegeltija.

On je istakao da Svjetska zdravstvena organizacija pandemiju virusa korona i dalje smatra javno-zdravstvenim događajem od međunarodnog značaja, a Savjet ministara još aktivnom drži Odluku o stanju prirodne ili druge nesreće na području BiH, vodeći računa o riziku koji sa sobom može donijeti novi delta soj.

"Proteklih godinu i po bio je najteži period u protekloj deceniji. Cijeli svijet se suočavao i suočava i dalje sa raznim poteškoćama izazvanim pandemijom. Zajednički prioritet i najvažniji zadatak je da se zaštite i sačuvaju životi ljudi, a drugo je da je vakcina jedino sredstvo za zaštitu ljudskih života", napomenuo je Tegeltija.

On je zato apelovao da sve nadležne institucije i ustanove proces vakcinacije, koji ne prati dinamiku pristizanja vakcina u BiH, ubrzaju i učine sve kako bi vakcinalni punktovi, a samim tim i vakcinacija bila dostupnija građanima.

Predsjedavajući Savjeta ministara je apelovao i da se građani BiH odazovu pozivu nadležnih institucija u BiH za vakcinaciju.

Na pitanje da li će nabavka vakcina biti nastavljena, on je rekao da će biti nastavljena uz poštovanje svih propisanih procedura.

"Svakako. Donacije su uvijek dobrodošle, ali s obzirom na najave zdravstvenih stručnjaka o ne baš povoljnoj epidemiološkoj situaciji koja nas čeka od septembra, nastaviće se sa nabavkom dodatnih doza vakcina protiv kovida 19 za građane BiH, uz poštovanje svih propisanih procedura", izjavio je Tegeltija.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок