Ministar finansija i trezora

Tegeltija: Očekujemo usvajanje budžeta do kraja marta

  • Извор: СРНА
  • 15.03.2023. 12:57

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da očekuje da će do kraja marta biti, po hitnoj proceduri, usvojen ovogodišnji budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza i izrazio je zadovoljstvo što je danas Savjet ministara podržao nacrt ovog dokumenta.

On je istakao da je Nacrtom budžeta za 2023. godinu povećan okvir za 141 milion KM i izdvajanje sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje 155 miliona KM za budžet zajedničkih institucija.

"To nam je stvorilo pretpostavke da napravimo budžet za ovu godinu koji je povoljni nego onaj za 2022. godinu", rekao je Tegeltija novinarima.

Tegeltija je istakao da ovako koncipiran budžet za 2023. godinu stvara pretpostavke za nesmetano funkcionisanje svih institucija na nivou BiH, rast plata i naknada zaposlenim u zajedničkim institucijama i poboljšanje njihovog materijalnog položaja.

"Prošle godine bile su korekcije ukupnih primanja zaposlenih u zajedničkim institucijama od 24,7 odsto i sa ovom korekcijom u 2023. godini ukupna korekcija iznosiće 38,3 odsto", pojasnio je Tegeltija.

On je istakao da se postavlja pitanje da li su najniža primanja dovoljno velika ili su mala, zbog čega su razgovarali o započinjanju izrade novog zakona o platama na nivou BiH i raspravljaće se o rasponu najniže i najviše plate.

Tegeltija je napomenuo da je važno pitanje kada će biti usvojen budžet, te dodao da će izdvajanja sa jedinstvenog računa, plate i lična primanja zaposlenih na nivou BiH ostati na sadašnjem nivou dok budžet ne bude usvojen.

"Očekujemo da će Predsjedništvo BiH u ponedjeljak utvrditi prijedlog budžeta kao njegov formalni predlagač i uputi ga Parlamentarnoj skupštini BiH. Po meni je 10 dana dovoljan okvir u kome bi oba doma mogla da usvoje budžet", istakao je Tegeltija.

Upitan da li bi Predsjedništvo trebalo budžet uputiti na razmatranje po hitnoj proceduri, Tegeltija je rekao da ne postoji drugačiji način ako postoji želja da budžet bude usvojen do kraja mjeseca.

"Kada budem obrazlagao budžet, predložiću da ovaj dokument Predsjedništvo BiH predloži u hitnoj proceduri", naglasio je Tegeltija.

On je naveo da nijednom ministarstvu sredstva nisu oduzimana i da je dato odobrenje Graničnoj policiji za zaposli 100 policajaca, a povećan je i dio izdvajanja za kapitalne projekte.

Na pitanje kada se može očekivati da EU uplati prvu tranšu od 63 miliona evra energetske pomoći, s obzirom na to da je davno usvojen Akcioni plan, Tegeltija je naglasio da je BiH uradila ono što je trebalo i očekuje da će vrlo brzo taj novac biti uplaćen, te da će entiteti u skladu sa svojim definisanim procedurama taj novac uplatiti građanima, malim i srednjim preduzećima.

"Još nemamo tačan datum od Evropske komisije kada će se to desiti", kaže Tegeltija.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.