Nedemokratski odnos prema Srbiji

Tegeltija obrazložio razloge za smjenu ministra odbrane

  • Извор: СРНА
  • 26.10.2021. 13:45

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je danas da su razlozi donošenja odluke o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića kršenje Zakona o odbrani, a ne politički i lični.

Tegeltija je pojasnio da je Podžić jednostranom odlukom odgodio zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra, kršeći Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja.

"Odluka je donesena izvan ovlaštenja ministra odbrane i predstvalja nedemokratski odnos prema Srbiji", rekao je Tegeltija, obrazlažući svoju odluku o Podžićevoj smjeni.

On je rekao da je odluku o Podžićevoj smjeni donio 5. oktobra, te da je o tome obavijestio Parlamentarnu skupštinu BiH.

"Podžić je odgodio vježbu 4 . oktobra. Ja, kao i drugi ministri za to smo saznali iz medija, nakon čega sam Podžića pozvao i rekao mu da povuče odluku. Nakon što to nije odlučio ja sam donio odluku o njegovom razrješenju", pojasnio je Tegeltija.

On je rekao da se duže vrijeme u medijima spekulisalo da će vježba biti odgođena, te da je jedini razlog neusvajanje privremenog finansiranja i budžeta za 2021. godinu.

"To je bio dobar razlog za odgađanje vježbe, ali je odluka o privremenom finansiranju u međuvremenu donesena i nije bilo razloga za otkazvanje vježbe", istakao je Tegeltija.

On je rekao da njegov ključni cilj nije da parlament potvrdi ili ne potvrdi odluku o Podžićevoj smjeni, nego da svi nivoi vlasti u BiH donose odluke u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Tegeltija je podsjetio da je ovo drugi put da parlament obavještava o razrješenju nekog od ministara, te da je ta odluka jednom podržana u Predstvaničkom domu.


  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм