Predsjedavajući Savjeta ministara BiH

Tegeltija u Tuzli: Posjeta patrijarha ohrabrenje za ostanak Srba

  • Извор: СРНА
  • 26.06.2022. 10:37

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Tuzli da posjeta Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija ovom gradu predstavlja ohrabrenje za ostanak Srba na ovim prostorima.

"Čast mi je što na poziv Srpske pravoslavne crkve prisustvujem obilježavaju 140 godina od osveštanja hrama u Tuzli koji svjedoči o srpskom narodu i postojanju Eparhije zvorničko-tuzlanske", rekao je Tegeltija novinarima.

On je istakao da je posjeta patrijarha Tuzli od velike važnosti za svakog vjernika Eparhije zvorničko-tuzlanske, a posebno za one koji danas žive u Federaciji BiH (FBiH).

Predsjedavajući Savjeta ministara podsjetio je da se Srbi u FBiH i danas susreću sa velikim brojem problema - zaposlenja, imovine, u nekim dijelovima FBiH i jezika.

"Ali siguran sam da će poruke patrijarha za ovaj narod ovdje u Tuzli i okolini biti ohrabrujuće i podrška da se nastavi da se živi na ovim prostorima", istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, na ovaj dan nije važno koliko Srba živi živi u Tuzli, već je važno da su uz njih Crkva, rukovodstvo Republike Srpske i svi koji predstavljaju Srbe u bilo kojim institucijama.

"Potrebno im je pružiti podršku prije svega da riješe svoje egzistencijalne probleme, da se osjećaju sigurno, da mogu da školuju svoju djecu", rekao je Tegeltija.

Tegeltija se zahvalio patrijarhu Porfiriju što je posjetio Tuzlu i Eparhiju zvorničko-tuzlansku, kao i na posjeti Eparhiji bihaćko-petrovačkoj prošlog vikenda.

Predsjedavajući Savjeta ministara prisustvuje liturgiji u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli koju predvodi NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije, a kojom je počelo je obilježavanje 140 godina od osveštanja ovog hrama.