Ministar finansija i trezora

Tegeltija: Vjerujem da će zakon o spoljnim poslovima biti popravljen amandmanima u parlamentu

  • Извор: СРНА
  • 18.05.2023. 16:03

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija rekao je da je zakon o spoljnim poslovima dugo u proceduri i da se nada da će sve dileme o ovom zakonu biti riješene u amandmanskoj fazi u parlamentu.

- Јoš 2018. godine prethodni saziv Savjeta ministara je utvrdio prijedlog Zakona o spoljnim poslovima i uputio ga Predsjedništvu BiH i tadašnji sastav Predsjedništva dao je načelnu saglasnost na taj zakon da se uputi u proceduru - rekao je Tegeltija novinarima.

On je istakao da to nije završio tadašnji saziv Savjeta ministara koji je radio do 2019. godine, a da je nakon toga bivši ministar inostranih poslova Bisera Turković utvrdila jedan prijedlog zakona na koji su postojale ozbiljne primjedbe.

- Neke stvari se suštinski mijenjaju jer su neprihvatljive, jer se oduzimaju određene nadležnosti Predsjedništvu BiH i daju ministru inostranih poslova bez obzira ko je on i iz kog naroda dolazi, a kad je došao novi ministar Elmedin Konaković razgovarali smo s njim i utvrdili smo pet-šest amandmana u Zakonu o spoljnim poslova, koje je Konaković prihvatio - napomenuo je Tegeltija.

On je ocijenio da su mnoge stvari koje u bile pogrešno postavljene otklonjene.

-Glasali smo za zakon ali još nismo sigurni kako će parlamentarci glasati ali je važno da se zakon uputi u parlamentarnu proceduru po redovnom postupku i omogući da se amandmanski poslanici mogu odrediti o tom zakonu - naglasio je Tegeltija i dodao da bi bilo dobro da BiH dobije novi zakon o spoljnim poslovima, ali ukoliko se to i ne desi postoji aktuelni zakon.

Savjet ministara nedavno je utvrdio Nacrt zakona o spoljnim poslovima BiH, uz određene korekcije na sjednici koje će biti ugrađene u zakonski prijedlog prije upućivanja Parlamentarnoj skupštini BiH u redovnu proceduru usvajanja.