Bivši predsjednik VSTS

Tegeltija: VSTS je prekršio zakon o VSTS i ušao u zloupotrebu

  • Извор: АТВ
  • 21.08.2021. 19:07

VSTS je prekršio Zakon o VSTS-u i ušao u zloupotrebu i bezakonje u slučaju glavne BH tužiteljke, poručio je to bivši predsjednik savjeta Milan Tegeltija. Ekspresno i bez zakonske procedure su odbijeni svi zahtjevi za izuzeće predsjednika i članova drugostepene disciplinske komisije. Advokat Gordane Tadić, Vlado Adamović je zatražio izuzeće Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića, predsjednika VSTS -a Halila Lagumdžije, i obje potpredsjednice Sanele Gorušanović Butigan i Biljane Simeunović. Zahtjevi su odbijeni i to na telefonskoj sjednici.

"Predsjednik VSTS-a BiH je odbio zahtjeve za izuzeće članova Drugostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića. Zahtjeve za izuzeće potpredsjednica VSTV-a BiH Sanele Gorušanović-Butigan i Biljane Simeunović, koje je podnio punomoćnik glavne tužiteljice Tužilaštva BiH advokat Vlado Adamović, predsjednik VSTV-a BiH je odbacio, dok je zahtjev za izuzeće koji je podnijela sama potpredsjednica VSTV-a BiH Biljana Simeunović predsjednik uvažio", poručeno je iz VSTS.

Da je odbijen zahtjev za izuzeće članova Disciplinske komisije, advokat Vlado Adamović saznao je iz medija. Tako je saznao da ga je potpredsjednica VSTS-a Biljana Simeunović optužila za šovinizam i uvrede, dok za Mahmuta Švraku zna da mu ističe mandat i da do tada, kako kaže, Gordana Tadić mora biti sklonjena sa mjesta glavnog BH tužioca i to po nalogu.

"A, upravo za tog člana sam tražio izuzeće, jer je javno objavljeno da je posjećivao centralu stranke SDA i kako čelnici stranke otvoreno izražavaju nezadovoljstvo radom državnog tužiteljstva, ja sam to doveo u vezu i to je po meni objektivna pristrasnost. Vidjećemo šta će biti u odluci koju dobijem. Međutim, atmosfera koja se stvorila oko svega ovoga i s obzirom da ljudi znaju šta se od njih očekuje, a stvorio se spin da tužiteljicu treba smijeniti, nisma više siguran da će biti po zakonu", kaže Vlado Adamović, advokat.

Da se slovo zakona ne poštuje i da je VSTS u ozbiljnom prekršaju koji vodi u zloupotrebu i bezakonje upozorava bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija. Svojom odlukom dovodi se u pitanje, tvrdi Tegeltija, čak i krivična odgovornost.

"Pošto je ovdje podnesen zahtjev za četiri člana Savjeta i predsjednika petog, odluku o izuzeću predsjednika donosi Savjet. U toj odluci su učestvovali članovi Savjeta protiv kojih je podnesen zahtjev za izuzeće i oni su opterećeni zahtjevom za vlastito izuzeće odlučivali o izuzeću predsjednika, koji je nakon toga odlučivao o njihovom izuzeću. Kakav je to apsurd, to ne postoji u evropskim pravnim sistemima, samo u šerijatu. Vi to kao pravnik ne možete da pojmite da se neko na to pravno odlučio", ističe Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS BiH.

Da u BiH vlada pravi i pravni haos danas je potvrdio i predsjednik FBiH HDZ-ov Marinko Čavara. Optužio je Valentina Incka da je radio na destrukciji BiH. Pa je tako, kaže, donošenjem zakona nekoliko dana prije odlaska potpuno poremetio odnose i ostavio BiH u još većoj blokadi nego što je bila. Takvim odlukama, tvrdi Čavara,  omogućio  je Incko i da se pravosuđem upravlja kroz Visoki sudski i tužilački savjet, a sve u režiji SDA.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.