Gost Večernjih vijesti

Tegeltija za ATV: Američki ekspert neće biti uključen u predmete Tužilaštva BiH

  • 12.07.2018. 22:58

Američki pravni ekspert u Tužilaštvu BiH će imati samo savjetodavnu ulogu i neće biti uključen u predmete, već će se baviti unutrašnjim procesima organizacione prirode što bi trebalo da pomogne efikasnijem radu Tužilaštva. Ovo tvrdi Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji je gostovao u Večernjim vijestima ATV-a.

Tegeltija priznaje da je čuo kritike i ocjene da rad američkog savjetnika neće biti kompatibilan sa praksom Tužilaštva BiH, jer dolazi iz drugačijeg pravnog sistema, ali da u krivično-procesnom pravu to baš i nije tako. 

"Mi danas imamo krivičnu proceduru koja mnogo više liči na američku nego na evropsku, jer smo mi još 2003. godine preuzeli anglosaksonski krivično-procesni sistem. Prema tome, ta iskustva iz Amerike i Velike Britanije su najkompatibilnija kada je u pitanju organizacija posla u Tužilaštvu BiH u takvoj vrsti procedure. Ja neću da kažem da li je takva procedura dobra ili loša, ali ona je takva kakva jeste. Moram da naglasim još jednu veoma bitnu stvar: Svaki organ u BiH samostalno odlučuje s kim će zaključiti određene protokole o saradnji, pa tako i Tužilaštvo. Tužilaštvo BiH i Ambasada SAD su se usaglasili o angažovanju američkog pravnog eksperta u Tužilaštvu i to je došlo u VSTS na odobrenje. VSTS je preispitao da li je takav angažman u suprotnosti sa propisima, a pošto nismo našli da je u suprotnosti, odobrili smo ga. Istovremeno smo naglasili glavnom tužiocu, da u protokolu koji će biti potpisan u naredna tri do četiri mjeseca, bude striktno i jasno naglašeno da taj američki pravni ekspert neće biti uključen u žive, tekuće predmete Tužilaštva BiH", istakao je Tegeltija, koji je prije dva dana dobio novi mandat u VSTS-u.

Govoreći o povjerenju koje mu je ponovo ukazano, Tegeltija kaže da je to i potvrda dobrog dosadašnjeg rada.

"Kada vas za člana Savjeta podrži 83 odsto sudija u RS, koji su moja izborna baza, i kada vas podrži 13 od 14 članova Savjeta, mislim da je to rezultat koji govori sam za sebe i koji je istovremeno i potvrda onog što smo uradili u proteklom periodu, ali i demant svih onih osporavanja i tvrdnji kako je VSTS, pa i ja lično, pod nekakvim političkim uticajima ovih ili onih političkih aktera u BiH", kaže Tegeltija.

Navodeći planove za naredni period, on ističe da će to biti kontinuitet započetog.

"Postoje još neka područja pravosudnog rada koja nisu dovoljno kvalitetna i gdje očekujemo poboljšanja, prvenstveno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i procesuiranja predmeta ratnih zločina. Uvjeren sam da ćemo u periodu koji je pred nama postići puno značajnije rezultate i u toj oblasti", ističe Tegeltija.

Predsjednik VSTS-a je najavio i skori izbor glavnog tužioca BiH.

"Izbor glavnog tužioca je nešto što će se dešavati vrlo brzo. Sa stupanjem na snagu novog Poslovnika VSTS-a, a mislim da sutpa na snagu 19. ovog mjeseca, biće raspisan novi konkurs za sve rukovodeće pozicije u pravosuđu, jer tako to predviđa Poslovnik u svojim prealznim i završnim odredbama. Nakon što se ljudi prijave, tu će biti i konkurs za glavnog tužioca i njegove zamjenike, imamo jednu prilično složenu proceduru koja je nova, i nakon što se obavi sva ta procedura, ja očekujem negdje u septembru ili oktobru da ćemo mi izvršiti taj izbor glavnog tužioca", poručio je Milan Tegeltija.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм