Случај Миленка Мацановића

Терети се за убиство већ мртвог човјека

  • Извор: АТВ
  • 12.12.2023. 19:20

Пред жалбеним вијећем Врховног суда Федерације БиХ у Сарајеву нашла се и жалба одбране Миленка Мацановића, који се терети за ратни злочин и убиство Ифета Вучкића у јуну 1992. у Кључу.

Парадокс ове оптужнице, али и правосуђа БиХ, је да се Мацановић терети за убиство већ мртвог човјека. Такође, жалбу је уложио и кантонални тужилац, јер сматра да је казна, од пет и по година, премала. 

„Покојни Ифет Вучкић убијен на другом мјесту и 25.6., како то пише у регистру, матичној књизи умрлих, а сви свједоци Тужилаштва су говорили да је Миленко Мацановић био у фискултурној сали од 10 до 14 часова, када је наводно починио тај ратни злочин 26.6. И заиста сада видим да се и у новинама пише како је могао Миленко Мацановић убити неког ко је већ био мртав“, изјавио је Маринко Бркић, адвокат Миленка Мацановића.

Одбрана Мацановића ни послије 11 мјесеци није добила транскрипт завршне ријечи са првостепене пресуде. Кажу да суђење није било поштено, поготово ако се узме у обзир да је неколико свједока тужиоца давало лажне исказе, а нису се уважили чак ни докази тужилаштва, на основу којих је било јасно да Мацановић није могао да почини ово дјело. 

„Нема ни транскрипт, иако сам тражио, са завршних ријечи и са објаве на 19. јануар ове године. Нису нам доставили, иако сам ја то ургирао. То је стварно један однос који ја за преко 20 година радећи овај посао, није баш чест, то је повреда права на равноправност“, истакао је Бркић.

Мацановић је пресудом Кантоналног суда у Бихаћу неправоснажно осуђен на пет и по година.  Сада се чека одлука Врховног суд Федерације, којом се може уважити жалба одбране, одредити суђење пред овим судом или ће се донијети одлука да се овај поступак поново води пред Кантоналним судом у Бихаћу. Врховни суд Федерације БиХ нема обавезујући рок за доношење одлуке поводом жалби. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.