"400 miliona evra zarobljeno"

Treba potencirati izmjenu Zakona o Centralnoj banci

  • Извор: АТВ
  • 23.02.2022. 19:32

Entiteti, pod hitno, treba da potenciraju izmjenu Zakona o Centralnoj banci BiH koji će da dozvoli trgovanje vrijednosnim papirima na domaćem tržištu, kaže danas Milorad Dodik podsjećajući da u Centralnoj banci ima oko 400 miliona evra nove emisije novca koji bi mogao da se doznači ili proda entitetima za formiranje robnih rezervi.

 Trenutni zakon to ne dozvoljava ali bi, što prije, trebalo nešto uraditi jer bi, zbog trenutnih dešavanja u svijetu, moglo da dođe do nestašice, pogotovo roba široke potrošnje.

"Svako ko imalo šta zna o ekonomiji i ovome šta se dešava na istoku mora da računa da će cijena otići visoko, ako cijena ode nafte, otići će i svih proizvoda. Mi jedino možemo da kontrolišemo i regulišemo cijenu električne energije, ali to nije dovoljno da bi se držalo stabilno tržište", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Osvrnuo se na inflaciju na globalnom nivou. SAD i Velika Britanija su, kaže Dodik, štampale pare bez pokrića dok BiH 400 miliona evra, sa pokrićem, praktično drži zarobljene. Poziva entiteske Vlade da brzo reaguju. Čekanje može da se obije o glavu. 

"Ja predlažem da nešto bar uradimo i da ne jaučemo za pet mjeseci što nismo to tad iskoristili jer više neće biti moguće. Druga stvar, šta ovih 400 miliona ili 800 miliona maraka poješće inflacija i za tri, četiri, pet godina to više neće biti taj novac, o tim stvarima hoćemo i razgovaraćemo, to nije sporno", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

O izmjenama zakona o Centralnoj banci od koje će se tražiti i da ukine negativnu kamatu za javne institucije, trebalo bi da se raspravlja u Parlamentu BiH.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.