Agencija za statistiku BiH

Trgovci opet digli cijene, izrečeno 86.000 kazni

  • 27.04.2021. 19:43

Cijene osnovnih životnih namirnica nastavile su rasti i u martu, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

- Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2021. godine, u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast za 0,8 posto - navedeno je.

Odjeća i obuća

Pojašnjeno je da su zabilježene više cijene hrane i bezalkoholnih pića, odjeće i obuće, stanovanja i režijskih troškova, prijevoza...

- U martu 2021., u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 1,2 posto, odjeće i obuće za 2,4, stanovanja i režijskih troškova za 0,1, prijevoza za 2,1 te ostalih dobara i usluga za 0,5 posto - navodi se u informaciji Agencije.

Podsjećamo, Vlada FBiH je 1. aprila 2021. donijela odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena, a koja je stupila na snagu 3. aprila 2021. godine. Naknadno, a na zahtjev Udruženja poslodavaca FBiH, ta odluka je 8. aprila izmijenjena, a stupila je na snagu 9. aprila 2021. godine.

-Tokom provođenja inspekcijskih nadzora inspektori Federalnog tržišnog inspektorata su od početka primjene odluke utvrdilišest prekršaja u vezi s formiranjem cijena naftnih derivata, zbog čega je izrečeno šest prekršajnih naloga u iznosu od 7.500 KM - kaže Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Dodao je da, osim novčane kazne, pravnom i fizičkom licu se izriče i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja.

Zapečaćeni objekti

- Od 1. do 16. marta federalni tržišni inspektori su izvršili ukupno 171 inspekcijski nadzor te utvrdili 58 prekršaja za koje će se izreći prekršajni nalozi u iznosu od 86.600 KM, donijeli dva rješenja o zabrani rada kojim su dva objekta zatvorena pečaćenjem (jedan obrt i jedna trgovinska radnja) te tri rješenja o otklanjanju nedostataka - pojašnjava Ramić.

Pad cijena alkohola i duvana

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, snižene su cijene alkoholnih pića i duvana, namještaja i aparata za domaćinstvo te rekreacije i kulture.

- Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje, u martu 2021., u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je pad cijena zabilježen u odjeljcima alkoholnih pića i duhana za 0,1 posto, namještaja i aparata za domaćinstvo za 0,6 te rekreacije i kulture za 0,1 posto - istaknuto je u informaciji.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.