Mirko Šarović i Ji Ping

Trgovinska saradnja sa Kinom dostigla 700 miliona evra

  • 11.02.2019. 15:14

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović i novoimenovani ambasador Kine u BiH Ji Ping ocijenili su danas da je ekonomska i trgovinska saradnja dvije zemlje u porastu i da taj trend treba da bude nastavljen.

Sagovornici su se saglasili da je važno da uspješna saradnja bude nastavljena i u ovoj godini, sa fokusom na započete energetske i infrastrukturne projekte kao što je izgradnja putne infrastrukture u Republici Srpskoj, te gradnja Bloka 7 Termoelektrane "Tuzla", kao i u okviru globalnog projekta "Jedan pojas, jedan put" i saradnje "16 plus jedan". 

"Trgovinska saradnja sa Kinom dostigla je 700 miliona evra, što je porast od 100 odsto u odnosu na prethodni period, a to je za malu zemlju, kakva je BiH, značajan uspjeh", istakao je Šarović, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa Kinom. 

On je podsjetio da su u proteklom periodu dvije zemlje potpisale važne sporazume za unapređenje ekonomije - u oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a BiH je prvi put omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu. 

Konstatovano je da se odnosi dvije zemlje ubrzano unapređuju u svim oblastima i da se očekuje da će, zahvaljujući sporazumu o viznoj liberalizaciji, ove godine BiH posjetiti oko 100.000 kineskih građana. 

Ping je posebno naglasio da Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa BiH, te da veliki broj kineskih građana i privrednika želi da posjeti i ulaže u BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм