Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH

Trišić Babić: Dodik će sa Putinom razgovarati i o energetskoj situaciji

  • Извор: АТВ
  • 18.09.2022. 21:13

Dodik će sa Putinom razgovarati o temama koje su važne za sve evropske političare i da ni Dodik, kao ni Republika Srpska nema ništa protiv imena i ličnosti ambasadora Njemačke u BiH, kaže u Centralnim vijestima Ana Trišić Babić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Srpski član Predsjedništva BiH, kao ni Republika Srpska, ništa protiv imena i ličnosti ambasadora Njemačke u ovom slučaju nije bilo. Takođe, tu nije bilo ni narušavanja odnosa Njemačke i BiH, samim tim i Republike Srpske. Ovo je na neki način bio protest šta se sve dešava u posljednje dvije-tri godine u odnosima između Njemačke i BiH, odnosno Republike Srpske. Posljednji ozbiljni razgovori sa Njemačkom od propalih pregovora o Ustavnim promjenama koje je koordinirala tadašnja kancelarka Angela Merkel, odnosi su od tada stali", kaže za ATV savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić.

I sa nivoa BiH i sa nivoa Republike Srpske slali su se signali da se treba razgovarati, da želimo Njemačku kao partnera, da Republika Srpska ne vidi ništa loše u njemačkoj politici prema zapadnom Balkanu, ali da se u BiH stvari ne mogu prepuštati slučaju kako se duže vrijeme prepuštalo. Tog odgovora nije bilo već dugo, ističe Trišić Babić.

"Vrhunac licemjerja i nepoznavanja dešavanja u BiH je rezolucija Bundestaga koja je donesena u jednom trenutku. Kada je izašla u javnost bilo je pokušaja da se ona spriječi ili da se modifikuje sadržaj te rezolucije, međutim do toga nije došlo. Tada smo ovdje shvatili da se mora po ko zna koji put još oštrije pokazati pažnja Njemačkoj, njemačkim parlamentarcima jer i tamo imate vlast i opoziciju. Tamo možete čuti i potpuno drugačija mišljenja od onog što piše u rezoluciji Bundestaga".

Na ovaj način skrenemo pažnju da se treba razgovarati i ozbiljno shvatiti Republika Srpska i da njeni političari neće dozvoliti nikakvo pregrupisavanje u BiH, kaže Trišić Babić.

Govoreći o protestnoj noti Bisere Turković ambasadoru Hrvatske u BiH, Trišić Babić naglašava da ozbiljne diplomate znaju kakva je situacija u BiH i o samovoljni koju provodi Turkovićeva u Ministarstvu spoljnih poslova.

"Ona nije uručila tu notu, jer ju je ambasador odbio. Svaki vid protestne note treba da ima neku instrukciju iz Predsjedništva da li je to dobro ili nije. Međutim, nije ovo ni prvi ni posljednji put dok ona sjedi na tom mjestu da ćemo biti u takvim situacijama. U međunarodnim odnosima kada pričate sa diplomatama, svima je njima jasno da Ministarstvo spoljnih poslova ne ocrtava BiH onakvom kakva jeste, sa dva entiteta. Na bilo koji njihov postupak nas pitaju da li smo upoznati, saglasni i slično", kaže Trišić Babić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastaće se sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom sljedeće sedmice.

"Dodik će 20. septembra imati sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, to je nastavak razgovora koji su početi na Ekonomskom forumu. Razgovaraće se o ozbiljnim temama, a jedna od njih je energetska situacija i kako da mi ovdje prođemo najbolje. Vjerovatno će biti upita koliko se došlo sa započetom pričom o gasovodu iz Srbije u Republici Srpskoj o čemu će srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izvijestiti Putina", kaže Trišić Babić i poručuje da ozbiljni političari razgovaraju o tome kako dočekati ovu zimu i kako sačuvati svoj narod.