У понедјељак

Тројка позвала странке на разговоре о измјенама Устава БиХ

  • Извор: СРНА
  • 24.01.2024. 12:50

Странке "тројке" сазвале су за понедјељак, 29. јануар, велики састанак у Парламентарној скупштини БиХ на који су позване све парламентарне странке ради разговора о измјенама Устава БиХ, чиме би се створиле претпоставке за измјене изборног законодавства које се тичу имплементације пресуда међународних судова, рекао је предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић.

Конаковић је рекао да је, осим овог, приоритет и питање избора хрватског члана Предсједништва БиХ, наводећи да је његово рјешавање могуће само у пакету са другим измјенама Изборног закона.

"Ако се вратимо на дио неумске енергије, на полигон онога што смо имали, тај процес ћемо успјешно завршити у року, да ли до краја фебруара или априла, сада су то термини о којима је теже говорити", изјавио је Конаковић новинарима у Сарајеву.

Говорећи о приједлогу измјена Изборног закона, он је рекао да ништа није усклађено нити усаглашено, наводећи да су предсједници странака у власти на нивоу БиХ дали начелну сагласност за озбиљне процесе, те да тимови странака посљедњих неколико дана раде на томе.

Конаковић: Нисам дао инструкције Лагумџији нити је било потребе

Конаковић: Нисам дао инструкције Лагумџији нити је било потребе

Конаковић је рекао да у вези са измјенама Изборног закона које се тичу Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ не постоји никакав проблем, истичући да ово, како је навео, сада политичко тијело састављено од различитих савјетника различитих политичара, мора бити промијењено.

Он је додао и да су техничке измјене Изборног закона императив, јер ако то не ураде политичари у БиХ, урадиће Кристијан Шмит.

"Зато је боље да то урадимо ми, као и још неке попут обавезног гласања које се мени допада, док се неке друге анализирају", закључио је Конаковић.

Планирани састанак заказан је за понедјељак у 13.00 часова.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм