Koruptivne radnje

Tužilac Ćosić i ranije prijavljivan za kriminal u pravosuđu

  • Извор: АТВ
  • 16.08.2023. 19:21

Krivičnu prijavu protiv sadašnjeg tužioca BiH, još dok je bio sudija Osnovnog suda u Sarajevu, podigao je Josip Šimić Đinđić iz Kreševa 2018. godine. Naveo je tada u prijavi, kojom je osim Nedima Ćosića obuhvaćeno još nekoliko lica, da je riječ o organizovanom kriminalu.

- I to na način da su sa direktnim umišljanjem počinili: produženo krivično djelo ''Povreda zakona od strane sudije'', ''Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja'' ali i ''Nesavjestan rad u službi'' - navodi se u krivičnoj prijavi.

Prijava protiv Ćosića je i još nekoliko osoba je odgovor na podizanje optužnice protiv Šimića Đinđića zbog, kako on navodi, njegovog pisanja i ukazivanja na koruptivne radnje u Tužilaštvu. U prijavi piše da je tu optužnicu Ćosić, kao sudija, potvrdio na osnovu kopija. 

- Sudije Opštinskog suda u Sarajevu bile su dužne poznavati zakon. Iako su aktima Tužilaštva BiH bili upozoravani, svjesno su se na iste oglušili drastično kršeći zakonske prioritete koje Sudu BiH i Tužilaštvu BiH pripadaju - navodi se u prijavi.

Iako je Tužilaštvo tada upozoravalo Ćosića, što se tvrdi u prijavi, da krši zakon, ta činjenica nije bila sporna da nakon nekoliko godina postane tužilac. Poslali smo upit BH Tužilaštvu i pitali kako su postupali u tom predmetu. Odgovor nismo dobili. 

U prijavi još piše da je potvrđivanjem optužnice na osnovu kopija tuženom Šimić Đinđiću, koji je oslobođen optužbim, nanesena namjerna šteta. Što se aktuelnog tužioca Ćosića tiče, Centar za istraživačko novinarstvo je ranije saopštio da je primljen za stručnog saradnika u sarajevski sud iako nije bio na listi kandidata niti je u virjeme prijave imao položen pravosudni ispit, što je jedan od ključnih uslova.

Пратите нас и путем Вибера