Зворник

Тужилаштво БиХ оптужило 11 Срба за злочин против човјечности

  • Извор: АТВ
  • 28.12.2023. 11:32

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 11 особа, некадашњих припадника Каракајске чете, а касније Зворничке бригаде Војске Републике Српске којом се терете за злочине против човјечности.

Оптужени су Видоје Благојевић (73), Иван Араповић (59), Милан Араповић (61), Коста Пејић (62), Божо Радић (70), Миле Савић (59) Миле Благојевић, (57), Љубиша Пејић (59), Стево Васиљевић (61), Бранко Пејић (59) и Верица Радовић (68).

У Тужилаштву наводе да се свима на терет ставља да су крајем маја и почетком јуна 1992. године поступали противно правилима међународног хуманитарног права. Свим осим Радовићеве и Благојевића су били припадници Каракајске чете у саставу ТО Зворник, а касније  Зворничке бригаде ВРС.

Према наводима оптужнице, девет оптужених су заједно и са другим особама, у својству стражара у Техничко-школском центру у Каракају учествовали у незаконитом затварању и нечовјечном поступању над око 700 бошњачких мушкараца и дјечака, старости од 15 до 70 година, који су након одвајања од жена, дјеце и стараца у Бијелом Потоку, одведени у незаконито заточење у ТШЦ Каракај, те неспречавању убистава и присилног нестанка најмање 150 цивила бошњачке националности који су ту били незаконито затворени”, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Додају да су затворене цивиле оптужени у два наврата тукли.

”Цивили су морали проћи кроз формирани шпалир, те су их ови оптужени затим чували у нечовјечним условима, при чему су цивили били премлаћивани и злостављани на различите начине, и на тај начин су жртвама нанесне велике патње, као и озбиљне физичке и психичке повреде”, наводи Тужилаштво БиХ.

Додају да је од посљедица нечовјечних услова преминуло 20-ак цивила, те да стражари такођер нису спречавали убиства затвореника од стране познатих и непознатих војника унутар просторија гдје су их стражари чували, нити су стражари спречавали извођења затворених цивила у непознатом правцу од када се многима од њих губи сваки траг, те посмртни остаци већег броја убијених цивила ни до данас нису пронађени.

”Посмртни остаци пронађених убијених цивила су углавном ексхумирани из једне од највећих масовних гробница у БиХ, локалитету Црни Врх код Зворника, тако да је до сада пронађено и идентификовао око 420 жртава одведених на Бијелом Потоку 1. јуна 1992. године, а око 240 жртава, до данас није пронађено”, наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Бгагојевићу је на терет стављено да је, у својству команданта Зворничке бригаде ВРС, као надређена особа, пропустио преодузети нужне и разумне мјере да спријечи незаконита затварања, нечовјечна поступања, присилни нестанак и убиства затворених бошњачких цивила, односно пропустио је да подузме нужне и разумне мјере с циљем покретања поступка за кажњавање учинилаца наведених кривичних дјела.

Оптужена Радовић се терети да је свјесно и вољно, пуцајући из непосредне близине убила двојицу заробљеника из личне освете.

”Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати саслушањем 129 свједока, међу којима и седам заштићених свједока, саслушањем вјештака војне струке и кориштењем преко 400 материјалних доказа”, наводи се у саопштењу.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм