Potvrđeno

Tužilaštvo provjerava diplomu Sebije Izetbegović

  • Извор: Агенције
  • 14.09.2021. 16:29

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS), jedan od 10 kantona u Federaciji Federacije BiH, provjeriće obrazovanje Sebije Izetbegović, generalne direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), potvrdila je Azra Bavčić, portarolka Tužilaštva KS radiju Slobodna Evropa (RSE).

Izetbegović se našla u centru javnosti nakon što se saznalo da je upisala prvu godinu postdiplomskog studija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, ali da ne postoji dokumentacija koja potvrđuje vjerodostojnost indeksa ili položene ispite.

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo utvrdila je 2. jula da zvanje magistra direktorice Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKC) Sebije Izetbegović zahtjeva dodatne provjere.

"Razlog za to je što nam na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nismo prezentovali relevantnu dokumentaciju u vezi sa stečenim pravima studenta Izetbegovića, niti smo imali uvid u nastavne planove i nastavne sate", rekli su iz Uprave za RSE.

Na osnovu dokumentacije koja im je dostavljena, prosvjetni inspektori uspjeli su utvrditi da je Izetbegović doktorirala medicinu na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 1989. godine.

Krajem maja javnosti je predstavljeno više informacija i spekulacija koje dovode u pitanje valjanost specijalizacije, kao i doktorat prof. dr. Izetbegović, direktor najveće zdravstvene ustanove u BiH.

U gostovanju na sarajevskoj Face TV, prof. dr. Asim Kurjak izjavio je da on nije bio mentor Sebiji Izetbegović u izradi doktorske disertacije, ali je Izetbegović u intervjuu za televiziju N1 opovrgao ovu tvrdnju.

Damir Mašić, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, 26. maja podnio je inicijativu tražeći da se ispita da li su specijalizacija i doktorat Sebije Izetbegović valjani, prenosi Slobodna Evropa.

Mašić je zatražio i od parlamenta da provjeri stanje u KCUS -u, koji je zbog nezadovoljstva uslovima rada u jednom danu napustilo 13 anesteziologa.

KCUS je u centru pažnje javnosti od 5. aprila, kada je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet vezan za pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa. U tom pismu ističu da respiratori uvezeni iz Kine u aprilu 2020. godine, koji se koriste u KCUS-u, nemaju postavke preporučene za mehaničku ventilaciju pacijenata sa COVID-19.

(RSE)

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.