Afera sa diplomom Osmana Mehmedagića Osmice

Tuzla: Uhapšen direktor Američkog univerziteta Denis Prcić

  • 18.06.2021. 18:34

Zbog afere sa diplomom Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno bezbjednosne agencije BiH, u Tuzli je uhapšen Denis Prcić, direktor Američkog univerziteta u BiH. Naša kamera snimlila je kako Prcića sa lisicama na rukama inspektori odvode iz prostorija univerziteta, nakon pretresa te ustanove. Petnaest minuta prije hapšenja Prcić je tvrdio da je sve politička pozadina a Osmicina diploma regularna.

"Gospodin Osman Mehmedagić je regularan, znači njemu je trebao duži vremenski period da diplomira, isto kao što je regularan u Banjaluci, što se nas tiče mi smo čisti mi smo omogućili darade svoj posao, međutim politika je politika", rekao je Denis Prcić, direktor Američkog univerziteta.

Osim Prcića uhapšena su i dva radnika univerziteta, a iz prostorija fakulteta u kartonskim vrećema izuzeta je dokumnetacija. Osim prosotrija smještenih u Bosanskom kulturnom centru rano jutrospretreseni su i Prcićev stan i vikendica. 

U MUP-u tuzlanskog kantona su nam potvrdili da su njihovi pripadnici obavili pretrese na četiri lokacije. Sve je kako kažu rađeno po nalogu Suda BiH i pod nadzorom tužilaštva BH.

Navodno u Američkom univerzitetu nisu pronađenio dokazi da je Osmica ikada bio student tog fakulteta, a današnji pretres nije jedini. U okviru  predmeta Osmica iste prostorije su pretresene i jula prošle godine. Takođe protiv Američkog univerziteta i Prcića i studenti vode postupak. 

"Prijavio sam nezakonite radnje  i reketiranje studenata za iznos od 1500 maraka gdje se tražio taj iznos za reakreditaciju kasnije troškove adminisiutracije, time se uslovljavalo dobijanje naših diploma", rekao je Jasmin Memić, student.

Prcić će poslije obrade u Upravi policije MUP,a TK  biti predat u Tužilaštvu BiH.Tužilaštvo je Američki univerzitet zainteresovao nakon što je Osmica dostavio diplomu te ustanove, koju ranije u bigrafiji nije spominjao.

Тагови:
  • 09:00 Бесједа о васкрсењу

    'Весједа о васкрсењу

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.