СЗО

У БиХ само 58 одсто дјеце примило прву дозу вакцине против морбила

  • Извор: СРНА
  • 21.04.2024. 17:10

Стопа вакцинисане дјеце у БиХ посљедњих година је смањена, тако да је само 58,04 одсто примило прву дозу вакцине против морбила, а 52,01 одсто прву бустер дозу вакцине против дифтерије, тетануса и дјечје парализе /ДТП/, саопштено је из Канцеларије Свјетске здравствене организације /СЗО/ у БиХ.

Стопа вакцинисане дјеце у БиХ знатно је испод препоручених 90 до 95 одсто.

Обиљежавање Проширеног програма имунизације глобалне иницијативе покренуте 1974. године за проширење добробити основних вакцина које препоручује Свјетска здравствена организација почиње током овогодишње Европске седмице имунизације.

Специјални представник Канцеларије СЗО за БиХ Ервин Кореман изјавио је да вакцине остају најјаче средство против озбиљних обољења која понекад имају смртни исход, узрокованих заразним болестима.

Млада погинула на вјенчању, камера снимила смрт

Млада погинула на вјенчању, камера снимила смрт

- Земље су посвећене постизању нивоа вакцинације од 90 до 95 одсто како би заштитиле своју популацију формулисањем свеобухватних политика имунизације и прилагођавањем услуга потребама појединаца и заједница. СЗО ће наставити да подржава те напоре за добробит свих нас - рекао је Кореман.

Канцеларија СЗО у БиХ, у сарадњи са Уницефом и уз подршку ЕУ и УСАИД-а, континуирано помаже здравственим властима у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту на унапређењу и провођењу редовних програма имунизације, као и за увођење нове вакцине против ХПВ-а.

У саопштењу се истиче да је Канцеларија СЗО за БиХ подржала програм надокнаде пропуштених доза вакцине од чега је користи имало више од 7.000 дјеце узраста од једне до седам година која су примила једну од пропуштених доза.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм