Goran Ćosić

"U FBiH nema političke volje za prodaju viška oružja i municije"

  • Извор: СРНА
  • 24.05.2022. 07:52

Višak naoružanja Oružanih snaga BiH i dalje trune u skladištima jer za prodaju nema iskrene političke volje pojedinih predstavnika vlasti iz Federacije BiH i Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, smatra vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme Republike Srpske Goran Ćosić.

Ćosić je naveo da je vrijednost svega toga nekada bila ogromna, oko desetak miliona dolara, a kako sve ide sporo i vrijeme čini svoje, vjerovatno će na kraju biti prinuđeni da se gotovo sve proda kao staro gvožđe.

Među viškovima naoružanja nalazi se i, kako kaže, jedan broj tenkova, od kojih su gotovo svi u kvaru, ali i haubice, minobacači i pješadijska municija.

Prema posljednjim podacima, Oružane snage BiH raspolažu i sa oko 10.000 tona puščane municije koja se vodi kao višak. Početkom ove godine jedan puščani metak, u zavisnosti od kalibra i stanja, koštao je čak 7,5 dolara.

Ćosić je za "Glas Srpske" rekao da je još u februaru ove godine na posljednjem sastanku predstavnika entitetskih i vlasti BiH dogovoreno da se konačno odblokira ovaj proces, a tek početkom ovog mjeseca formirana je radna grupa koja bi trebalo da pomjeri stvari s mrtve tačke.

On je dodao da su predstavnici Republike Srpske bili protiv formiranja radne grupe, jer to samo dodatno usporava, usložnjava i u nedogled razvlači čitav ovaj proces prodaje viškova naoružanja.

"Naš prijedlog je bio da se ovi viškovi riješe na način da se odmah proda dio onog za šta postoji tržište, ali i da se jedan dio opreme remontuje u domaćim zavodima te poveća njena vrijednost", rekao je Ćosić.


Тагови: