UIO BiH

U kampanji "Stop švercu" oduzeto robe vrijednosti 5,2 miliona KM

  • Извор: СРНА
  • 06.09.2022. 12:16

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH oduzela je u toku kampanje "Stop švercu" robu ukupne vrijednosti 5,2 miliona KM, od čega se samo na duvan i duvanske prerađevine odnosi milion KM, rekao je portparol ove uprave Ratko Kovačević.

On je novinarima u Banjaluci rekao da su vidljivi rezultati u suzbijanju crnog tržišta duvana i cigareta u BiH, navodeći da je tokom osam mjeseci ove godine

izdato 171 milion akciznih markica za paklice cigareta što je za 32 odsto više nego u istom periodu lani.

Kovačević je napomenuo da je UIO od 28. maja u okviru kampanje "Stop švercu" do danas zaprimila 227 kvalitetnih poziva građana, kao i 87 viber poruka na osnovu kojih su ostvareni ovi značajni rezultati.

Prema njegovim riječima, u okviru kampanje građani mogu i dalje dostavljati informacije o nelegalnoj prodaji duvana i duvanskih prerađevina na otvorenu liniju 080 02 06 07, kao i na viber broj 065/355-155.

Prema njegovim riječima, prihodi od akciza na duvan i duvanske prerađevine za osam mjeseci ove godine iznosili su 655 miliona KM, ili više za 140 miliona KM nego u istom periodu lani.

"Sami prihodi od akciza na duvan i duvanske prerađevine su doprinijeli rastu ukupnih prihoda koji su za osam mjeseci ove godine ostvareni u visini od 6,436 milijardi KM, što je za 1,073 milijardi KM više nego u istom prošlogodišnjem periodu", naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, za osam mjeseci ove godine privrednicima je po osnovu povrata PDV-a vraćeno 1,367 milijardi KM, a ostali prihodi su raspodijeljeni korisnicima.

Za finansiranje zajedničkih institucija BiH za osam mjeseci je doznačeno 574 miliona KM, Republici Srpskoj 1,537 milijardi KM, Federaciji BiH (FBiH) 2,767 milijardi KM i Brčko distriktu 155 miliona KM.

U vezi sa izmjenama Zakona o PDV-u, Kovačević je podsjetio da je UIO isključivo nadležna za sprovođenje zakonskih rješenja, te da neće "pisati bilo koje proizvode koji će biti na nižoj ili višoj stopi, jer to mora uraditi zakonodavac na potpuno jasan i precizan način".

"Ukoliko dođe do izmjene tog zakona potrebno je minimalno šest mjeseci da budemo spremni za njegovu primjenu. Iskreno se nadamo da do njega neće doći i da je najbolja solucija da ostane sve kao što je do sada", kaže Kovačević.

On je naveo i da nije urađena ni kvalitetna, sveobuhvatna analiza i ne zna se šta će donijeti niža stopa PDV-a i da se ne može garantovati da će smanjenjem te stope biti i manje finalne cijene na tržištu.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.