Luis Mekenzi

U Srebrenici nije bilo genocida 

  • 10.03.2019. 10:30

Bivši komandant Unprofora u BiH Luis Mekenzi izjavio je da 1995. godine u Srebrenici nije bio genocid već ratni zločin, a da su prethodno zločin nad Srbima u srebreničkim selima počinile jedinice Nasera Orića, čije oslobađanje u Hagu smatra sramotnim.

Mekenzi je istakao da su jedinice Nasera Orića koje su izlazile iz enklava pod zaštitom UN i činile zvjerstva nad srpskim narodom. 

"To je ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može da se govori, jer su snage Srba uredno evakuisale sve civile, žene, djecu i starce iz rejona borbenih dejstava", rekao je Mekenzi za "Večernje novosti". 

On smatra da je oslobađanje Nasera Orića zauvijek potvrdilo pristrasnost suda u Hagu. 

Komentarišući odustajanje haškog tužilaštva od nekih tačaka optužnice u slučaju "Markale" ili "Vase Miskina", kanadski general je ocijenio i da je granatiranje Sarajeva bio ratni zločin za koji odgovornost snosi general Ratko Mladić, ali i da su sa druge strane "neke snajperske i pješadijske zasjede i bombaški napadi u Sarajevu krajnje sumnjivi i nepotvrđeni". 

Povodom 20 godina od agresije NATO pakta na Srbiju, Mekenzi je istakao da je to bila najveća greška NATO, jer je 1998. i 1999. godine Kosovu bio interni obračun legitimnih snaga bezbjednosti sa teroristima koje je američka pi-ar kompanija iz terorističkih uniformi preodjenula u borce za slobodu. 

"Ista ta agencija prethodno se uvježbala ratujući za potrebe vlade BiH protiv Srba. Ta 1999. bila je godina kada je NATO slavio 50 godina postojanja, a nije imao neprijatelja ni na vidiku. Vaša zemlja je zato bombardovana", pojasnio je Mekenzi. 

On je ukazao da su Srbi devedestih godina izgubili medijski rat, budući da krnja Jugoslavija i Srbija nikada nisu pokušale da naprave ozbiljnu medijsku kampanju i dokažu ispravnost svojih stavova na Zapadu. 

"Ispalo je da je Srbija, najvjerniji saveznik Zapada u dva svjetska rata, ocrnjena u propagandi i na televizijskim ekranima širom svijeta", rekao je Mekenzi.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм