Претрес против предсједника Републике Српске

У сриједу претрес, одбрана тврди да се заобилази суштина

  • Извор: АТВ
  • 15.01.2024. 20:03

Претрес против предсједника Републике заказан је за сриједу. Одбрана је спремна да се одазове, али упозорава да није усвојен њихов захтјев о изузимању четворо тужилаца у чију непристрасност сумњају. Главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић то не сматра, иако у рјешењу о одбијању чак спомиње да постоји службена забиљешка поступајућег тужиоца Недима Ћосића,. То је, каже адвокат Горан Бубић, доказ праксе да се заобилазе суштински разлози.

"Ми смо тврдили да уколико има документ у вези с тим и ако тужилац Ћосић нашао за сходно да прави одређену забиљешку да дефинитивно он ту себе сматра оштећеним лицем и да у том случају не би могао да поступа као поступајући тужилац", каже Горан Бубић, адвокат.  

Невјероватно је да један Србин може себи да дозволи ово што је урадио Миланко Кајганић, који је одбио захтјев обране предсједника Републике. Сања Вулић напомиње да је он својим поступцима потпуно негирао постојање Народне скупштине Републике Српске као законодавне институције. 

"Не могу да вјерујем да је такав луксуз себи дозволио да у 21. вијеку буде Јуда. Да буде издајник српског рода и народа. Не само да се усудио да подигне оптужницу против предсједника Републике Српске. Питала сам га по ком закону судиш, тај закон не постоји, није га донио Парламент БиХ", каже шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ Сања Вулић.

Чак и овакав поступак, споран од самог почетка, чак и према правилима којих се придржава Суд БиХ, требало би да се премјести у Бањалуку. Одбрана још чека одговор и на тај захтјев. 

"Сматрамо да постоји повреда поступка, поред оних низ ранијих повреда на које смо континуирано указивали још од истраге па на даље, што мериторном одлуком није ријешен наш поновљени захтјев за делегацију надлежности са Суда БиХ, на суд у мјесто извршења, тако бар инкриминира оптужница, а то је суд у Бањалуци", каже адвокат Горан Бубић.

Предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу суди се према оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.Додик и Лукић су 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.