Синтетичка дрога

Убица број један међу дрогама у САД: Има ли фентанила на улицама БиХ?

  • Извор: Аваз
  • 30.01.2024. 08:40

Kолика је злоупотреба фентанила као синтетичке дроге, иначе лијека који је од 50 до 100 пута јачи од морфија и који се углавном даје пацијентима који трпе екстремне болове, показују информације које је објавио Стејт департмент.

- То је убица број један Американаца од 18 до 49 година! Изградили смо коалицију, сада више од 140 земаља и организација, како бисмо заједно радили на рјешавању овог проблема - поручено је из Стејт департмента.

Случајеви предозирања

Ова изузетно опасна дрога преплавила је тржиште Европе, а недавно су забиљежени и први случајеви предозирања у региону. Дилери је неријетко, ради профита, мијешају с дрогама попут хероина, кокаина или метамфетамина, будући да врло мала количина фентанила ствара осјећај опијености.

Иако се износи да се фентанил који се злоупотребљава у региону, у БиХ, ипак, званичних података о томе нема нити су, према посљедњим информацијама надлежних инстанци, забиљежени случајеви предозирања.

Ко је бизнисмен из Бијељине који је пронађен мртав у аутомобилу?

Ко је бизнисмен из Бијељине који је пронађен мртав у аутомобилу?

Према подацима Федералне управе полиције (ФУП) за протеклу годину, у одузетој количини опојне дроге било је 1.936 грама хероина, док је у 2022. години та количина износила 456,92 грама. Заплијенили су 7.826 грама кокаина, а годину раније 2.508 грама.

Док је запијена амфетамина у протеклој години била мања у односу на 2022., дотле је количина одузетог екстазија износила 83.162 грама или чак 707.388 комада. Годину раније екстазија је било заплијењено „само“ 32.773 грама, односно 2.020 комада.

Такође, порасла је заплијена спида са 7.889 грама на 9.845 грама у протеклој години.

У протеклој години, према подацима ФУП-а, евидентирано је 370 кривичних дјела неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога, за која је пријављено 395 особа. Слободе је лишена 241 особа. Kада је ријеч о кривичном дјелу посједовање и омогућавање уживања опојних дрога, забиљежено их је 1.607, за која је пријављено 1.600 особа, а њих 626 је ухапшено.

Трансдермални фластери

Случајеви запијене фентанила у ФБиХ били су актуелни у 2017. године, и то у форми трансдермалних фластера, односно фармацеутског лијека. Тада је на подручју Босанско-подрињског кантона заплијењено 160 комада, а на подручју Херцеговачко-неретванског кантона шест комада.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм